Att balansera välfärdens dilemman

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson deltog i en panel (4/3) samtal om välfärdens utmaningar.

Under samlingsnamnet Uppdrag Välfärd har tankesmedjorna Entreprenörskapsforum, Fores och Leading Health Care i tre år jobbat på att med forskningens hjälp få debatten upp ur skyttegravarna och visa på hur välfärden kan utvecklas. De har nyligen kommit med sin slutrapport som har rubriken Välfärden är värd en bättre debatt, som pekar på sex dilemman som måste balanseras om förändringar ska åstadkommas.

1. Central kontra lokal styrning.
  2. Storskaligt kontra småskaligt.
  3. Jämlikhet kontra individualisering av tjänsteutbudet.
  4. Generella recept kontra utrymme för lokal innovation.
  5. Regelstyrning kontra professionellt omdöme.
  6. Informationens kvantitet kontra kvalitet.

-Självklart vill jag som patient påverka min vård och behandling. Om vi som har möjlighet får större makt att själva ta ansvar för vår vård skulle sjukvården få mer tid för de som inte kan eller vill ta det ansvaret, säger Anne Carlsson, ordförande Reumatikerförbundet som en kommentar till rapporten.

Läs hela artikeln här