Biologiska läkemedel ökar patientens arbetsförmåga

Imorgon disputerar Tor Olofsson med sin avhandling som visar att biologiska läkemedel gör att många patienter återfår sin arbetsförmåga, särskilt om behandlingen startar tidigt.

Två av de slutsatser som han drar är att:
Sjukskrivningarna går ned med nästan 30 % året efter att patienter startat biologisk behandling.
Chansen att få tillbaks förlorad arbetsförmåga är mer än dubbelt så stor hos patienter som påbörjar biologisk behandling inom 5 år efter att de fått ledgångsreumatism jämfört med de som påbörjar behandling senare.

Rörelseorganens sjukdomar är bland de vanligaste orsakerna till ohälsa och sjukfrånvaro. En rapport som Reumatikerförbundet tog fram visade att samhällskostnaderna för rörelseorganens sjukdomar var 102, 3 miljarder kronor enligt senast mätbara siffror från 2012.

Läs Reumatikerförbundets rapport

Läs Region Skånes pressmeddelande

Hur har biologiska läkemedel påverkat dig? Vi vill veta. Skicka ett mejl till Nina.unesi@reumatikerforbundet.org.