Ewa Degerstedt hjälptes av artrosskola

Ewa Degerstedt, engagerad i Reumatikerförbundet, fick artros i knäet. Smärtan var så svår att hon knappt kunde gå. Det var först när hon började i artrosskola som hon fick verktygen att förbättra sin vardag. Till Året Runt berättar hon om hur tillvaron förbättrades med rätt sorts träning och kunskap.

– Artrosskolan räddade hela min livskvalitet, säger Ewa.
– Den fick mig att inse att jag själv kunde ta ansvar för min hälsa, och att rörelse – inte vila och tabletter – är den allra bästa hjälpen mot artros.

För snart tre år sedan började hon i artrosskola, och hon märkte smärtan i knäet lindrades.
– Efter bara sex veckor var jag så gott som helt smärtfri. Jag blev verkligen förvånad, för ett så fantastiskt resultat hade jag verkligen inte väntat mig.

– Det tog lång tid innan jag överhuvudtaget vågade mig till gymmet. Jag trodde alla där skulle vara snygga unga tjejer i blanka trikåer, men där var ju mest gamla skruttisar som jag själv, som haltade och hade ont både här och där, säger Ewa till Året Runt.

Reumatikerförbundet och NetDoktor har tack vare anslag från Postkodslotteriet tagit fram en upplysningskampanj om artros som vi kallar Artroskollen. Genom att ta del av kunskapstestet på Artros-Kollen.se lär du dig mer om artros och dess behandling samt vad du själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen.

Klicka här för att komma till testet.

Klicka här för att läsa hela Året Runt-artikeln om Ewa.