Förbundet kräver fullt högkostnadsskydd

När vissa läkemedel inte subventioneras urholkas det svenska högkostnadsskyddet allt mer.

-------------------------------------------------------------

En tidning för Reumatikerförbundets medlemmar

Ursprungligen publicerad i Reumatikervärlden #4

-------------------------------------------------------------

Reumatikerförbundet anser att regeringen måste agera och bestämma att alla recept­belagda läkemedel omfattas av högkostnadsskyddet.

I dag är apoteken fria att sätta vilket pris de vill på läkemedel som inte omfattas av det svenska systemet med subventioner, det vill säga statligt ekonomiskt understöd.

– Vi har inget ordentligt högkostnadsskydd i Sverige i dag, eftersom vissa läkemedel inte subventioneras. Då har man gått ifrån den svenska modellen med trygghet, säger Anne Carlsson, förbundsordförande i Reumatikerförbundet.

Att läkemedel inte subventioneras av staten kan bero på att ett företag väljer att inte ansöka om subvention. TLV, Tandvårds- och läkemedelsverket, som är myndigheten som beslutar om pris och subvention, kan också göra bedömningen att samhället inte ska betala för ett visst läkemedel.

– Då sätter apotekskedjorna sina egna priser, säger Anne Carlsson. Men jag som patient känner antagligen inte till att samma läkemedel kan kosta olika mycket, beroende på vilken kedja jag går till. Det finns inte heller något enkelt sätt att kontrollera och jämföra priserna i förväg.

När inte alla receptförskrivna läkemedel ingår i högkostnadsskyddet är Anne Carlssons lösning en nationell prisdatabas, där alla priser finns samlade för enkel jämförelse. Hon tycker också att läkare helst inte ska skriva ut läkemedel som inte omfattas av hög­kostnadsskyddet.

– Många av våra medlemmar har inte ens råd att plocka ut läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet, säger Anne Carlsson.

– Hur ska de då ha råd att göra det med dem som står utanför? För mig räcker det att det är en person som drabbas för att det ska vara ett problem. Regeringen måste sätta ner foten och bestämma att alla recept­belagda läkemedel ska vara med i högkostnadsskyddet.

Text: Fredrik Hed