Webb-TV: Forskningsdag i Stockholm på Karolinska universitetssjukhuset, Solna

Teman: Bakterier och reumatisk sjukdom, tandlossning, nya rön om vilken betydelse smärta har för personer som lever med SLE, fysisk aktivitet kan påverka både trötthet och smärta. Se föreläsningarna på film!

Den 12 oktober anordnade vi en heldag med föreläsningar i Nanna Svartz-auditoriet, Karolinska universitetssjukhuset, Solna

Föreläsningarna handlade till att börja med om bakterierna som följer oss genom livet. De är viktiga, de påverkar oss och de har betydelse för de reumatiska sjukdomarna. Samband finns mellan tarmfloran, vår hälsa och inflammatoriska sjukdomar.

Tandlossning (parodontit) drabbar många med reumatisk sjukdom. En tandinfektion kan bli en inflammation. Det finns samband mellan tandlossning och benskörhet både i käkbenet och i övriga kroppen.

Föreläsare pass 1:

• Sven Pettersson, professor, Karolinska institutet, Solna
  • Karin Lundberg, medicine doktor, Karolinska institutet, Solna
  • Ulf Lerner, professor, Umeå universitet

Varje år delar Reumatikerförbundet och Pfizer AB tillsammans ut ett stipendium till Nanna Svartz minne på 50 000 kr. Passet började med presentation och föreläsning av årets pristagare.

Därefter följde nya rön om vilken betydelse smärta har för personer som lever med SLE (systemisk lupus erythematosus).

Passet avslutades med hur fysisk aktivitet kan påverka både trötthet och smärta vid reumatisk sjukdom, samt betydelsen för livskvalitet. Fysisk aktivitet behöver inte betyda att gå på gym, det kan också vara vardagsaktiviteter.

Föreläsare pass 2:

• Årets Nanna Svartz-pristagare, docent Pierre Geborek, Skånes universitetssjukhus, Lund
  • Eva Waldheim, leg. sjuksköterska, Karolinska institutet, Solna
  • Emma Swärdh, leg. sjukgymnast, medicine doktor, Karolinska institutet, Karolinska institutet

Moderatorer: Pär Westerlund, Reumatikerförbundet

Arr: Reumatikerförbundet – Reumatikerdistriktet i Stockholm – Karolinska institutet och universitetssjukhuset, Solna.

Forskningen kring reumatism går framåt. Mycket tack vare allmänhetens gåvor. Ge en gåva. Klicka här!