Forskningsdagen 16 oktober

Reumatikerförbundet delar ut stipendier och bidrag till forskare, som arbetar med att försöka lösa reumatismens gåta, hitta bot och bättring och att göra livet lättare för de med reumatiska sjukdomar. Under 2016 har närmare 13 miljoner kronor delats ut till 94 olika projekt.

Vid Forskningsdagen på ABF-huset fick 50-talet åhörare lyssna till tre olika föredrag. I år på temat ”onda ryggar” och träning. De reumatiska ryggarna var även temat på öppet hus vid Reumatologen på Karolinska sjukhuset under Reumatikerdagen 12 oktober. Evenemanget i ABF-huset genomfördes av Reumatikerdistriktet Stockholm och Reumatikerförbundet tillsammans. Undertecknad hade nöjet att presentera föreläsarna och vara en av prisutdelarna till Nanna Svartzstipendiet.

Reumatiska ryggsjukdomar
Helena Forsblad D’Elia, professor och överläkare vid Norrlands Universitetssjukhus, berättade om reumatiska ryggsjukdomar och diagnos av dessa. Det har till exempel ofta tagit lång tid att få en ankyloserande spondylit-diagnos. Nu finns det metoder att hitta sjukdomen, inklusive spondylartrit som kan vara ett förstadium, mycket tidigare och sätta in behandling. Mediciner (NSAID), antireumatiska läkemedel, kortisoninjektioner biologiska läkemedel och träning finns exempelvis i arsenalen.


Träningens betydelse
Emma Haglund, disputerad fysioterapeut och forskare vid FoU Centrum Spenshult talade om träningens betydelse – inte bara för ökad rörlighet, bättre kondition och förbättrat välmående, även för bättre självkänsla. All träning är bra! Glöm inte vardagsmotionen. För att öka effekten ytterligare bör man även försöka höja pulsen mellan varven med intervallträning. En eller ett par minuter på maxpuls (då man inte längre kan prata med sin träningskompis och känner att det är ansträngande) varvat med långsammare gång eller övningar. Gärna totalt 40 minuter ett par gånger i veckan.

Eftermiddagen avslutades med att Kaisa Mannerkorpi, professor och fysioterapeut vid Göteborgs Universitet, fick Nanna Svartzstipendiet. Hon fick medalj och 50 000 kronor till sin forskning. Priset delas ut av Reumatikerförbundet och läkemedelsföretagen Pfizer. Kaisa höll också ett föredrag om nyttan av träning för fibromyalgipatienter. Man kan påvisa minskad smärta, högre smärttröskel och förbättrat välmående med mera. Kunskap och information är viktigt och Kaisa slog ett slag för Smärtskolorna. Hon har även tittat på effekter av träning i bassäng och funnit positiva resultat bland annat vad gäller förbättrad rörlighet.

Slutsatsen av dagen är alltså: Alla med reumatisk sjukdom mår bättre av att träna!

Ritva Elg

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler