Fysioterapi direkt är det bra det?

Hur fungerar det när patienter med reumatiska sjukdomar får gå till fysioterapeuten direkt istället för att gå till doktorn?

Almedalen fortsätter för Reumatikerförbundets del med ett gemensamt seminarium med fysioterapeuterna. Det handlade om hur vården kan göra rätt från början så att patienten får bästa möjliga omhändertagande utifrån vad patienten behöver.

När det gäller problem i rörelseorganen som ont i ryggen kan det därför i vissa lägen vara bättre att träffa en fysioterapeut direkt istället för att gå till doktorn. Så arbetar Brahehälsan i Skåne och det var också temat för detta seminarium.

- Det är ju doktorn som är första linjens sjukvård, men mina medlemmar behöver fysioterapeuten, sa Anne Carlsson ordförande Reumatikerförbundet.

Från Sveriges kommuner och landstings SKL, tyckte Hans Karlsson att det som är en bra lösning för patienten är en bra lösning för sjukvården. Han menade också att patienten ska mötas av rätt kompetens.

Stefan Jutterdal, ordförande i fysioterapeuterna sa bland annat att det inte är bra att vänta och se om den här modellen fungerar, utan att det är ett arbetssätt som borde anammas på fler håll.

Chris Johansson och Staffan Olsson som arbetar på Brahehälsan berättade också under seminariet hur de arbetar på plats. I början var det kanske lite ovant för patienterna att gå till fysioterapeuten först, men efter ett tag fungerade det bra sa de till exempel.

Eftersom det var ett arrangemang med fysioterapi som tema så var det passande nog pausgympa flera gånger under seminariet.