Idag är det internationella Reumatikerdagen

Runt om i Sverige uppmärksammas den Internationella Reumatikerdagen med bland annat öppna besök på Reumatologmottagningar. På många platser sker lokala aktiviteter i regi av Reumatikerföreningar/distrikt och ibland i samarbete med reumatologmottagningar.

Ett europeiskt initiativ är att skicka bilder på vinkande personer. Varför? Jo, för att visa att vi är många. Dessutom pågår en tävling om vilken nation som skickar flest vinkbilder. Följ den här länken för att ladda upp din egen vinkbild.

Här nedan redovisas några orter med aktiviter.

Göteborg

Mölndals sjukhus reumatologmottagning har ”öppet hus” för personer med svullna leder, för ett kort screeningbesök. Reumatikerdistriktet Göteborg är med och bistår med sina erfarenheter av att leva med reumatisk sjukdom.

Skåne

Reumatikerdistriktet Skåne och Reumatologiska kliniken Lund-Malmö inbjuder till föreläsningar i anslutning till internationella reumatikerdagen. De gör detta dagen innan alltså den 11 oktober.

Skövde

Reumatologkliniken arrangerar utställning i entréhallen på SkaS i Skövde. På plats mellan klockan 12-13 finns läkare, sjukgymnast, arbetsterapeut och kurator för att svara på frågor och informera om de reumatiska sjukdomarna. Reumatikerföreningen i Skövde visar upp sin verksamhet.

Värmland

I Karlstad pågår två aktiviteter, dels öppen mottagning utan remiss på Reumatologmottagningen, dels en aktivitet i Mitt i City, där Reumatikerdistriktet Värmland visar och berättar för allmänheten. På plats finns också Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson.

Stockholm

Karolinska Sjukhuset demonstrerar ultraljud på svullna och inflammerade leder i fingrar, händer och armbågar, med början klockan 9:00. Reumatikerdistriktet Stockholm är på plats med information och svar på frågor.

Dalarna

Reumatologmottagningen på Falu lasarett erbjuder denna dagen ett screening-besök, (kort besök till läkare och sjuksköterska). Reumatikerdistriktet Dalarna kommer att finnas på plats mellan 8.00-12.00.

Luleå

Reumatikerföreningen Luleå har två aktiviteter. Först står de på shoppingcenter mitt på dagen och från kl 17.00 har de föreläsningar om såväl munnen som fötterna!

Piteå

Reumatikerföreningen Piteå träffas i Småstaden mellan 11.00 - 14.00.

Gävleborg

Reumatikerförbundet står på torget i Gävle med gröna västar och delar ut broschyrer till allmänheten.

Reumatikerföreningen Ljusdal firar 40 år och det firar de den 12 oktober med en jubileumsfest för alla medlemmar.

Södermaland

Träffa Reuma-team och lokala föreningar på tre olika sjukhus:

• Kullbergska sjukhuset, Hälsotorget i entrén
  • Nyköpings lasarett i stora entrén
  • Mälarsjukhuset i hisshallen G plan 8 i höghuset. Där hålls också öppet hus och visning av Reumatologmottagningen och träningslokaler.

Aktiviteterna äger rum mellan 10:00-12:00