Käksmärta i fokus för forskare

Professor vid Karolinska Institutets enhet för orofacial smärta och käkfunktion, Malin Ernberg, forskar om långvarig smärta i käkmusklerna. I nya numret av Tandläkartidningen (2/2016) berättar hon om den forskning som hon ägnar sig åt idag.

Malin Ernberg söker efter mekanismerna bakom smärta i käkmusklerna, där målet är att förbättra livskvaliteten för de som har ont.

- Vi har testat om ett läkemedel mot illamående kan användas som behandlingsmetod mot käksmärta i kombination med exempelvis bettskena, rörelseträning, antiinflammatoriska läkemedel, värme eller kyla, säger Malin Ernberg till Tandläkartidningen.

Läkemedlet har effekt och förhoppningen är att i framtiden använda det mot käksmärta.

-Att forska är ett bra sätt att ta till sig ny kunskap. Det kan börja med en klinisk fråga -ett problem som du ser i din vardag och som du skulle vilja veta mer om, säger hon.

Malin Ernbergs forskning stöttar Reumatikerförbundet genom anslag från Reumatikerfonden. Vill du bidra till forskning om reumatiska sjukdomar? Ge en gåva till Reumatikerförbundets insamling till forskning.