Många intressanta ämnen behandlades på ett välbesökt EULAR 2016 London

Den 8-11 juni höll EULAR, European League Against Rheumatism sin årliga konferens. Bland annat presenterades nya rekommendationer om fibromyalgi samt en ny studie om biologiska läkemedel och antikroppar.

Det var fyra dagar fyllda med intressanta seminarier och presentationer med allt ifrån forskning till verksamhetsutveckling och medlemsstöd. Omkring 14 000 delegater från mer än 120 länder deltog.

EULAR består av två delar. Dels en vetenskaplig del med de senaste forskningsrönen inom reumatism. Dels patientorganisationernas del, PARE som fokuserar på behandlingar samt HP, Health Professionals (Fysioterapeuter, arbetsterapeuter med flera).

Det vetenskapliga programmet fokuserade på olika digitala lösningar som kan underlätta för patienter och ge dem större kontroll över sin sjukdom. Många seminarier handlade om PsA, Psoriasis Artrit.

En stor del av seminarierna handlade också om mekanismerna bakom reumatisk sjukdom och hur den kan följas och övervakas med bland bild-diagnostik. Hantering och behandling av smärta var också ett återkommande ämne under konferensen.

Här följer en sammanfattning av de viktigaste punkterna som behandlades under dagarna.

”Consensus statement”

EULAR har tagit fram ett nytt ”consensus statement” om hur glukokortikoider (kortison) ska användas vid behandling av RA. Det presenterades i en session där man också diskuterade hur man på bästa sätt ska kunna föra ut informationen om glukokortikoider till patienter.

Nya rekommendationer för fibromyalgi presenterades

I gruppen som tagit fram rekommendationerna finns bland annat Eva Kosek som är professor i klinisk smärtforskning. Eva Kozek har fått forskningsanslag från Reumatikerförbundet under många år. Bland annat för sitt framgångsrika projekt Painomics.

Ny studie om biologiska läkemedel och antikroppar

Patienter som bildat antikroppar mot Remicade bör inte switchas till en biosimilar av läkemedlet enligt en ny studie som presenterades på EULAR.

Lennart Jacobsson uppmärksammades för sin forskning om gikt

Bland de svenskar som presenterade sin forskning uppmärksammades Lennart Jacobsson för sin forskning om gikt.

Vill du läsa mer om EUAR, gå in på www.congress.eular.org

Kongressens nyhetsbrev finns också att ta del av här: www.eularcongressnews.com

Se även Reumatikerförbundets träningsblogg: reumatikerforbundetstraningsblogg.blogspot.se