Nytt samarbete fokuserar på gikt

GIKT. Ett nystartat nätverk samlar svenska forskare som arbetar med gikt.

-------------------------------------------------------------

Ursprungligen publicerad i Reumatikervärlden #6

-------------------------------------------------------------

Initiativtagare är Lennart Jacobsson, professor och överläkare i reumatologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, som vill förena forskare som studerar sjukdomen ur olika perspektiv.

– Gikt är väldigt obeforskat och genom att samarbeta kan vi komplettera varandra. Vissa studier gör vi bättre tillsammans, till exempel att utvärdera den nya diagnostekniken datortomografi, säger han.

Målen är bland annat att försöka beskriva förekomst, riskfaktorer, prognos, behandlingsmönster, relation till annan sjuklighet, molekylära mekanismer bakom inflammationen och olika modeller för förbättrad diagnostik och omhändertagande.

I nuläget ingår forskare från Umeå, Falun, Linköping, Göteborg och Lund, men tanken är att inkludera fler om intresse finns. Hur nätverket ska arbeta är ännu inte bestämt i detalj, men enligt Lennart Jacobsson är siktet inställt på ett gemensamt tvådagarsseminarium under första halvan av 2016.

Reumatikerförbundet bidrar med pengar för att starta nätverket och ta fram en plan för arbetet framåt.

– Det händer mycket inom gikt just nu. Det är bra eftersom det är en både underdiagnostiserad och underbehandlad sjukdom. Vi vill gärna ha med forskningpartners i det här projektet, säger Anne Carlsson, ordförande i Reumatiker­förbundet.

Text: Sara Nilsson

Fakta: Gikt

Vanlig sjukdom

Gikt är en akut inflammation som beror på att kristaller av urinsyra samlas i och runt en led.
Två procent av svenskarna har gikt. Sjukdomen debuterar ofta i medelåldern och blir vanligare med stigande ålder. I 70-årsåldern har fem till sex procent en giktdiagnos.
Fler män än kvinnor har gikt, men efter klimakteriet blir sjukdomen vanligare hos kvinnor och siffrorna närmar sig de för män.

Tydligare bild av gikt

Att ställa diagnosen gikt kan vara svårt. Men med datortomografi, skiktröntgen, framträder kristallerna som orsakar sjukdomen, vilket gör det lättare att avgöra om patientens symtom handlar om gikt. Metoden kan också användas för att följa sjukdomsutvecklingen.
Läs mer i Reumatikervärlden #3 2015.