Sällsynt sjukdom på tapeten

Kunskaperna om Dercums sjukdom är dåliga, vilket gäller många sällsynta diagnoser. Men i helgen genomfördes ett offentligt möte om sjukdomen som ger hopp inför framtiden!

9-10 maj genomförde Reumatikerförbundet tre aktiviteter om
Dercums sjukdom (Adipisis Dolorosa).

Ett möte mellan docent Karen Herbst från USA och med patienter från såväl Danmark som Norge och Ödemförbundet, ett offentligt möte med nära 60 personer i Karolinska sjukhusets aula med Karen Herbst och professor Ola Winqvist från Karolinska Institutet, samt ett möte med ett tiotal forskare.

De forskar inom immunologi, fett, smärta, inflammation,cellbiologi, klinisk kemi mm. Intresset är stort och preliminära planer gjordes upp för en ny träff i höst.

Kunskapen om Dercums sjukdom är dålig och detta delar den med många andra sällsynta diagnoser. Detta togs också upp på lunchekot i lördags 10 maj av Anna Larsson som också deltog i hela mötet med patienterna från olika länder.

Lyssna http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=4540 Inslaget kommer en bit in i lunchekot!

I inslaget tas upp att det behövs mer samordning av forskningen mellan olika länder, vilket är något som bör utökas genom ramen för samarbetet i EU.

Här kan du läsa mer om Dercums sjukdom.

Vi återkommer med mer info i Reumatikervärlden mm.