Stanleys liv med artros

Stanley har levt med sin artros i drygt 25 år. Han lider av så kallad generaliserad artros vilket innebär att många leder i hans kropp är drabbade.

”När jag var i 50-års åldern märkte jag att min kropp inte längre fungerade som den skulle, berättar Stanley. Mina fingrar svullnade och kändes stela. Jag fick smärtor i ljumskarna som snart spred sig i bäckenet. Axlar och nacke smärtade, och 1995 opererades min högraaxel på grund av benpålagringar i axelpartiet.

Ryggen blev också allt sämre och man upptäckte långtgående artros i en av bäckenets större leder. Tyvärr kunde inte detta lindras med hjälp av operation. De smärtor som artrosen medförde innebar till slut det som jag hade bävat för; Jag klarade inte längre av mitt arbete!

Jag hade fram till dess arbetat som gymnasielärare. Jag är naturvetare och undervisade i matte, fysik och datakunskap. Jag älskade mitt arbete och det var en stor sorg när jag insåg att sjukdomen och smärtorna bland annat orsakade stora koncentrationssvårigheter. Det fungerade helt enkelt inte att undervisa längre.”

Efter det har fler operationer följt i tummar och axlar. Idag besväras Stanley mest av artros i bäckenet, axlarna och fötterna. Eftersom artros är en kronisk sjukdom så går den inte att bota. Däremot vet vi idag, tack vare forskningens framsteg, att en varierad träning är bra och ofta lindrar besvären.

”Jag tränar både styrka, rörlighet och kondition. Att vara fysiskt aktiv är ett sätt för mig att lindra smärtan. Träning i varmvattenbassäng är min favoritaktivitet.”Under mer smärtsamma perioder kan det också hjälpa med smärtstillande och inflammationsdämpande medicin. Främst hindrar det smärtan från att störa sömnen eller hindra träningen.

”Innan sjukdomen bröt ut njöt jag av att vara ute i skog och mark och flugfiske var något av en favoritsysselsättning. Idag är det annorlunda. Jag har odlat nya intressen som körsång, och jag är aktiv i Reumatikerförbundet som artrosinformatör vilket innebär att jag sprider information om hur det är att leva med artros till patienter i artrosskolor och till fysioterapeuter/sjukgymnaster i deras utbildningar.

”För mig är det oerhört viktigt att hela tiden lära mig mer om min sjukdom och vad jag själv kan göra för att må så bra som möjligt. Jag följer forskningens framsteg och vill verkligen uppmana alla som kan att stödja insamlingen till Reumatikerfonden.”

Reumatikerförbundets satsning på artrosforskning

Reumatikerförbundet fortsätter under 2015 att fokusera på artros, en kronisk sjukdom som mer än 800 000 svenskar lever med. Vi vill ta reda på varför man utvecklar artros, om sjukdomen kan förebyggas, behandlas och hur den kan botas.

Redan 2013 inledde vi vår satsning på forskning inom artros. Vi samlade ett fyrtiotal forskare från olika lärosäten och professionen till ett möte. Forskarna diskuterade framtida möjligheter och utmaningar för artrosforskningen i Sverige. Efter mötet beslöt Reumatikerförbundet att utlysa forskningsmedel för artrosforskning i början av 2014.

Ett tiotal projekt fick pengar av Reumatikerförbundet. Forskningsprojekten sträcker sig från grundforskning kring biomarkörer och sjukdomsprocessen till befolkningsstudier kring hur artros ska kunna förebyggas.

I en studie undersöks också hur patienterna upplever nyttan av artrosskola. Vi är glada och stolta över att ha initierat denna nödvändiga satsning som i framtiden kommer att ge personer med artros effektiva behandlingar och till och med bot.