Studenter löser dagliga problem

Reumatikerförbundet och Nackademin har samarbetat i åtta år. Varje år har studenter på KY-utbildningen till förpackningsdesigner en kurs på tio veckor. De ska förbättra förpackningar i dagligvaruhandeln. Förpackningarna ska bli mer lättöppnade för konsumenter i allmänhet, men med särskild omtanke om personer med nedsatt handfunktion.

Den 12 november 2009 så redovisade de sju projektgrupperna som gått kursen under hösten sina nya förpackningsförslag. Tvättmedel, spaghetti, sminkprodukter, läkemedel, knivar och fryst kyckling hade fått nya förpackningar. Kreativiteten och idéerna var väldigt intressanta. Man kunde tydligt se att det finns många möjligheter för företag att utveckla förpackningar av olika slag till det bättre.

Studenterna testade på Reumatikerförbundet

Alla studenterna har gruppvis testat förpackningarna på Reumatikerförbundet. Tre till fyra personer med nedsatt handfunktion har fått lyfta, öppna och återförsluta först orginalförpackningarna och sedan studenternas framarbetade förslag. Studenterna har fört noggranna tabeller och haft diskussioner med testpersonerna.

Erica Melenos grupp har utvecklat en spaghettiförpackning från Kungsörnen. På redovisningsdagen säger hon:

- Första förpackningen kunde ingen av testpersonerna öppna utan hjälpmedel. Så vi arbetade vidare med de förslag som testpersonerna tyckte var bäst. Vi utvecklade en greppflik som testpersonerna tyckte var lätt att öppna med.

Emily Turner och hennes fyra studentkollegor har tagit fram en idé till en förbättrad tvättmedelsförpackning som ICA säljer. Hon säger:

- Genom att göra en förpackning som är bättre för handsvaga så slipper många personer irritation och förpackningen blir lättare att öppna för alla.

Fem fixar tvättmedelsförpackning

Nadja, Kelly, Melissa, Anna och Emily har haft som uppdrag från ICA att ge förslag på en bättre förpackning till deras 1,9 kgs tvättmedelsförpackning. Studenterna har arbetat med moodboards för att samla tankar kring ICA, de har sett över konkurrenssituationen, gjort marknadsundersökning, arbetat fram en ny förpackning och en lanseringskampanj.

- Vår förpackning öppnar man genom att öppna hela locket, den har ett doseringsfönster, är någon centimeter lägre och vi fyller förpackningen till en högre fyllningsgrad. Förpackningen har även ett handtag så man kan bära tvättmedlet med hela armen, i armvecket om man vill, säger projektledare Nadja Dahlgren.

- Vi har träffat vår kontaktperson på ICA två gånger och ska presentera vårat förslag om någon vecka, så vi är lite spända, fortsätter hon.

Emily Turner, som även hon varit med i tvättmedelsgruppen säger: Vi skulle gärna ha testat på fler testpersoner. Det mötet är något som jag absolut tror jag kommer ha i baktanke i min fortsatta karriär.

Hur företagen använder sig av studenternas förslag varierar och det är upp till företagen att ta ställning till det.