Svårt att välja vårdcentral

En rapport från Myndigheten för vårdanalys visar att det fortfarande är svårt att välja vårdcentral. Reumatikerförbundet tycker  dock att det är viktigt att information som bland annat finns i nationella patientenkäten görs mer lättillgänglig för patienterna så att vi lättare kan välja vårdcentral.

En rapport från Myndigheten för vårdanalys som i dagarna
publicerats visar att bristen på information gör det svårt att välja
vårdcentral. Rapporten visar att det bara är var femte patient som
tycker att de fått tillräcklig information för att kunna välja.

I det fall där det finns tillgänglig information om vårdcentralen är det fakta om geografiskt läge, bemötande och tillgänglighet  som dominerar, ingen
medicinsk information.

Göran Hägglund som uttalar sig i en artikel i Dagens Nyheter den 21 augusti om detta menar dock att kvaliteten i vården trots allt har blivit bättre och att det viktigaste är att den som vill nu har möjlighet att byta vårdcentral.

Reumatikerförbundet tycker att det är viktigt att information som bland annat finns i nationella patientenkäten görs mer lättillgänglig för patienterna så att vi lättare kan välja vårdcentral. Det är kvalitetsfakta som redan finns men som inte har gjort tillgängliga för
allmänheten borde också offentliggöras om vi ska kunna göra ett val byggt på medicinska fakta och inte bara tillgänglighet och bemötande.

Ska vi få en mer jämlik vård måste alla tillgängliga data redovisas!

Läs mer hos Myndigheten för Vårdanalys!

Bristen på information gör valet svårt, DN 2013-08-22