Högeffektivt med träning vid Artros

Träning för patienter med artros har visat sig ha lika bra effekt på smärta som läkemedel. Det gäller både konditions- och styrketräning. Här kan du följa rörelser som är bra för knäna och ladda ner en tidning om forskning runt träning.

Förutom 30 minuters måttlig aktivitet om dagen, till exempel promenader, simning eller cykling, kan du lägga till 1-2 övningar som tränar den funktion som behöver förbättras. Det kan vara att resa dig från och sätta dig på en stol, kliva upp och ner för ett trappsteg eller att knäppa knappar. När du sätter dig på en stol är det viktigt att hålla emot med lårmusklerna hela vägen ner. Om du dunsar ner, får du ingen träningseffekt i den sista delen av rörelsen.

Träning hjälper bäst i ett tidigt skede av sjukdomen. Vid svårare sjukdomsfall, med felställningar, försämrad rörlighet och svår smärta, är resultaten efter träning mer varierande och individuella. Ibland kan smärtlindring vara nödvändig för att kunna träna. Smärtan efter fysisk aktivitet är i sig inte farlig och gör inte sjukdomen värre, bara den är acceptabel och går tillbaks till ursprungsnivån efter 24 timmar.

Inläggssulor, gångstavar, knäskydd, stöd för fingrar och handleder, skenor och ortoser är exempel på hjälpmedel som kan underlätta träningen.

Läs mer under artrosdiagnosens behandlingsavsnitt och under fler av våra sidor artrosskola gympa

Relaterade artiklar

Visa fler