Alex Araya höll dansworkshop för insamling till Reumatikerförbundet.

Här berättar Alex Araya om varför han valde den ovanliga insamlingsformen.

– Jag valde att samla in pengar via dans för att visa att reumatism också kan drabba unga, och en del av dem måste ibland avsluta sin karriär inom dansen.

– Men den största orsaken till varför jag valde att göra detta är för att jag insåg att forskningen kring reumatism var bristande specifikt kring Systemisk Skleros, i den stunden min syster blev sjuk tog det cirka ett och ett halvt år innan hon fick rätt diagnos och hon gick bort mindre än tre månader efter hon fått diagnosen.

Stor sorg för familjen

– Det var extremt förtvivlande för familjen att förlora någon som bara levt halva sitt liv och väntan på en rätt ställd diagnos var lång. Hade läget sett annorlunda ut om hon fått diagnosen i samband med de första gångerna hon gick till läkaren? Det är många frågor man ställer sig som familjemedlem.

– Till sist började jag tänka på vad jag skulle kunna göra för att andra inte ska behöva uppleva det jag och min familj fick gå igenom. Min önskan om att samla in pengar genom att göra det jag gör bäst växte sig allt större.

Hoppas på att den dagliga smärtan kan minskas

– Den smärta som många med reumatism går runt med dagligen hoppas jag framöver kommer minskas med rätt stöd och bättre forskning, därav valde jag att stödja på det sättet som jag kan. Förhoppningsvis blir det fler event som dessa framöver.

– Det finns unga dansare där ute som måste avsluta sin karriär inom dans på grund av att de fått en reumatisk diagnos och därav får för ont i kroppen för att röra sig på det sättet som dans kräver.

Fakta:
Systemisk skleros kallas även Sklerodermi, det är en allvarlig kronisk sjukdom som drabbar bindväv, immun- och kärlsystem. Lär mer under våra diagnossidor. Gå in här.