Anna har RA: Jag är vegan och smärtfri

Anna Grönlund tvekar inte. Hon känner sig frisk tack vare att hon är vegan.
– Jag brukar säga att den här metoden saknar biverkningar. Något hokus pokus är det inte heller.

-------------------------------------------------------

Ursprungligen publicerad i Reumatikervärlden #5.

-------------------------------------------------------

Anna Grönlund är vice vd i förbundet Sveriges bussföretag och van att jobba mycket och engagerat.

När hon var fem år blev hon för första gången behandlad för reumatoid artrit, RA. Akut inlagd på barnsjukhus i Stockholm:

– Jag fick kortison, malariamedicin och i två månader låg jag i sängen med järntyngder på mitt punkterade knä.

Femåringen Anna friskförklarades men svullnaden och värken försvann inte. När läkarna ville steloperera Anna satsade hennes mamma i stället på att konsultera den omtalade Alma Nissen, som drev ett hälsohem i Järna.

– Tre gånger om dagen fick jag ett glas potatisavkok med färskpressad vitlök. Det smakade otäckt och mamma mutade mig med 25 öre för varje glas jag drack.

I en vecka fruktfastade Anna och hon duschade varmt och kallt i tio minuter på morgonen.
– Efter tre dagar hade all värk försvunnit och jag kunde springa runt i trädgården.

Råden från hälsohemmet var att lägga om kosten och börja äta vegetariskt. Anna skulle också vara försiktig med mjölkprodukter, vitt socker, mjöl och ris, pasta, te och kaffe.

– Mamma skrev till den kända forskaren, läkaren och professorn Nanna Svartz och fick rådet att ge mig sojamjölk, som mamma fick göra själv, säger Anna, som genom åren mött läkare som försökt skrämma henne från att vara vegetarian.

– En läkare påstod faktiskt att mitt brosk skulle ätas upp och lederna krokna. Hade jag inte haft mina goda erfarenheter av att äta vegetariskt skulle jag nog ha blivit väldigt rädd.

Anna Grönlund är fullt medveten om att vara vegetarian och numera vegan (hon undviker alltså alla produkter från djurriket) fungerar för henne, men kanske inte för andra. Men hon tycker att det är en god idé att våga lägga om kosten. Det behöver inte vara krångligt att laga grönare mat.

– Jag har aldrig tyckt att det har varit jobbigt och rekommenderar gärna andra att prova. Jag brukar säga lite skämsamt "hellre rödbetor än rullstol".

Genom åren har smärtan i lederna och stelheten kommit tillbaka. Enligt Anna kan det bero på stress, återkommande infektioner eller kanske på avsteg från dieten. Hon har någon gång varit så dålig att hon knappt har kunnat gå, öppna munnen eller bära något i händerna. Då har hon fått kortisonsprutor av läkare men alltid vägrat läkemedel som cellgifter. I stället har hon satsat på akupunktur, potatisavkok, fasta, träning, sjukgymnastik och lugn och ro.

Hittills har det hjälpt och i dag är Anna smärtfri, mår bra och trivs med sitt chefsjobb – och äter inga läkemedel mot sin RA:

– Jag har egentligen aldrig avstått från något i mitt liv utan anpassat allt efter mina egna förutsättningar, säger Anna, som när hon ska ut på jobbresa kan förbereda mat i termosar. Ibland får hon frågor om sjukdomen och varför hon äter som hon gör och Anna svarar gärna.

– Då brukar det alltid vara någon som berättar om en släkting, en moster eller någon annan, som också har en reumatisk dia­gnos, och så är samtalet igång. Många är nyfikna på vad jag äter och varför.

Om Anna

 • Ålder: 48 år.
 • Familj: Man och två söner.
 • Bor: Lidingö.
 • Jobb: Vice vd i Sveriges bussföretag.
 • Diagnos: RA, reumatoid artrit.

Kattis gryta

– Jag tycker mycket om det indiska köket. Det här är en veganrätt som är lätt att laga – och god, säger Anna.

Gör så här:

 • Koka basmatiris.
 • Låt två gula, hackade lökar långsamt smälta i olja eller mjölkfritt margarin. Lägg i en matsked currypasta, fräs långsamt.
 • Smula ner lagom många, fint brutna blomkålsbuketter.
 • Fortsätt att fräsa på något högre värme. Häll över en förpackning krossade tomater, en förpackning kokta kikärtor och en förpackning färdiga gröna ärtor. Rör om.
 • När grytan kokat i en kvart är det dags för en skvätt koncentrerad apelsinjuice. Blanda i hackad färsk ingefära och vitlök efter behag.
 • Sojamjölk eller soja­grädde gör grytan mildare.
 • Ät med riset och njut.

Text: Maja Aase

Läs mer

Experterna: Så ska vi äta

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler