Årets Gnestabo skänker vinsten till SLE-forskning

ICA-kassörskan Linnea Bohman, 20 år, blev utsedd till årets Gnestabo (med en rekordstor andel av rösterna) för sin hjälpsamhet och lyhördhet för kundernas behov. ”För mig är det som att hjälpa min mamma”, säger hon själv.

Prissumman på 5 000 kr skänker hon till Reumatikerfonden i syfte att stödja forskningen om SLE.

I hela sitt liv har Linnea levt med en mamma som har svår SLE (systemisk lupus erythematosus). Trots att mamma aldrig beklagade sig så fanns alltid oron där. Linnea var rädd för att lämna mamma ensam hemma när hon gick till skolan, och när mamma kämpade sig igenom de värsta skoven hemma var gråten inte långt borta. Värst var det när mamma ibland fick åka ambulans in till sjukhuset för det var så illa. 

Men det var inte bara elände. Linneas familj är ett sammansvetsat gäng som tänker positivt och gör det bästa av situationen. Pappa har skött hushållsarbetet hemma. Inte heller han har någonsin beklagat sig.

- Pappa är min idol, han fixar allt. Det ställer en del krav på framtida pojkvänner, säger hon med ett skratt. 

Sjukdomen har byggt murar mellan familjen och övriga som inte förstår hur det verkligen är att leva med en svår kronisk sjukdom. Det sociala livet blir lidande när familjen blir tvungen att gå hem tidigt från festen eller kanske inte kommer alls. 

Linnea har också fått ett annat perspektiv på vad verklig sjukdom innebär. - Jag skulle aldrig stanna hemma för en förkylning, säger hon.

Mer oroande är att Linnea själv känner av besvär som kan vara av reumatisk natur. Hon kan få värk i lederna och smärta i huden, ibland så allvarligt att hon måste vara hemma från jobbet. Ängslan för att själv utveckla mammas sjukdom fullt ut hänger över framtidsdrömmarna. 

Men Linnea är duktig och stark. Livet med sjukdom i familjen har gjort henne ansvarsfull och fylld av empati och hjälpsamhet, något som Gnestaborna verkligen uppmärksammat genom nominera henne till årets Gnestabo och sedan ge henne en tredjedel av alla röster i tävlingen vilket är mer än vad någon enskild person har fått förut.

Läs mer om SLE här

Läs mer om Reumatikerfonden här

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler