Ärftlighet bakom ökad hjärtinfarktrisk vid SLE

En ny studie visar att medelålders kvinnor med den kroniska reumatiska sjukdomen SLE löper kraftigt förhöjd risk att drabbas av hjärtinfarkt. Det meddelar Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

– Det mest förvånande är att sambandet var så starkt mellan hjärtinfarkt och genen IRF8 och att alla kvinnliga SLE-patienter som hade genvarianten i dubbel uppsättning, det vill säga från både mamma och pappa fick hjärtinfarkt, säger Lars Rönnblom, överläkare och professor i reumatologi, som lett studien. Forskningen har bland annat finansierats med medel från Reumatikerfonden.

Tio gånger högre risk att drabbas av hjärtinfarkt

Tidigare studier har visat att SLE-patienter löper tio gånger högre risk att drabbas av hjärtinfarkt. För kvinnor i 35-44 årsåldern är risken 50 gånger högre än i befolkningen i stort. De vanligaste dödsorsakerna vid SLE är cirkulatoriska sjukdomar som hjärtsjukdomar och åderförkalkning i hjärtats kranskärl eller hjärnan. 

Vi måste tänka i nya banor

Resultaten ökar förståelsen för varför blodfettsänkande behandling inte tycks fungera lika bra i denna patientgrupp som hos andra patienter. 

– En slutsats av studien är att vi inte kan förlita oss på att behandla traditionella riskfaktorer hos dessa patienter utan måste tänka i helt nya banor, fortsätter Lars Rönnblom. 

800 patienter

I studien ingick drygt 800 svenska patienter med SLE, som samtliga sköts av läkare i det som kallas det svenska SLE-nätverket. Totalt undersöktes 12 000 genvarianter. SLE (Systemisk lupus erythematosus) är en autoimmun reumatisk sjukdom som i nio fall av tio drabbar kvinnor. Läs mer om SLE här.

Resultaten har publicerats i nätupplagan av den medicinska tidskriften Cardiovascular genetics. Här finns artikeln på engelska.

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler