Artrit och immunförmedlad benförlust – östrogenets roll

Östrogen skyddar mot benskörhet vid ledgångsreumatism, men långvarig behandling är förknippad med allvarliga biverkningar. Cecilia Engdahls avhandling presenterar första steget mot ett läkemedel utan oönskade bieffekter.

Inom forskningen pågår ett aktivt arbete med att få fram alternativa läkemedel på grund av de biverkningar som har påvisats i studier med östrogentillskott. Ett sådant läkemedel är Raloxifen som har östrogenlika effekter på ben och anti-östrogenlika effekter i livmodern.

Länk till den populärvetenskapliga texten om studierna