Bättre förpackningar

För nästan tio år sedan besökte Christofer Evelönn Reumatikerförbundet som en del i hans utbildning på Nackademin. Det blev startpunkten för ett långt samarbete.

Besöket skedde genom projektet Lättöppnat som varje år låter elever på Nackademins förpackningslinje ta fram förpackningar som fungerar även för personer med nedsatt handfunktion. 

Det visade sig att det var ett besök som fastnade i minnet. Spolar vi fram till nutid arbetar Christofer Evelönn som förpackningsspecialist på ICA och ansvarar för ett projekt kring just lättöppnade förpackningar.

– Det finns en stor potential att göra förpackningar mer funktionella men vi behöver ha input från våra kunder. ICA har ingen egen produktion men däremot kan vi påverka våra leverantörer, säger Christofer Evelönn.

Tipslinje kring förpackningar

Tillsammans med Reumatikerförbundet och PRO har en tipslinje inrättats där man kan ge tips och idéer kring förpackningar, både de som fungerar bra och de som fungerar mindre bra.

– Vi vill skapa en dialog med kunderna kring det här. Finns det några riktiga problemartiklar? Vad är det som är jobbigt och hur? En del saker kan gå att ändra med lite större förpackningar, till exempel om flikarna är för små.

Hur mycket påverkade besöket hos Reumatikerförbundet dig?

– Det är en stor anledning att jag lyft den här frågan hos ICA. Jag hade inte haft den inblicken i den här problematiken om det inte vore för projektet Lättöppnat. Det kommer att bli fler som behöver bättre förpackningar så det är en viktig fråga att driva.

---


Tipsa ICA om förpackningar

Vill du skriva till ICA med dina tankar och idéer kring förpackningar? Mejla i så fall till icasvar@reumatiker.se. Det går även att skicka brev till Reumatikerförbundet, ICA-SVAR, Box 6240, 102 34 Stockholm.

Lättöppnat

”Lättöppnat" började 2005 som ett projekt finanserierat av Arvsfonden. Numera är det en del av Reumatikerförbundets ordinarie verksamhet.

Syftet med verksamheten är att påverka förpackningsindustrin att ta fram bättre anpassade förpackningar. Varje år får elever från Nackademins förpackningslinje utveckla lättöppnade förpackningar på uppdrag av en rad olika företag.

ICA är Sveriges största dagligvaruhandel och de kontaktade Reumatikerförbundet för att de vill göra livet lättare för reumatiker och andra med nedsatt handfunktion. 

Läs mer om projektet här www.reumautveckling.se/vara-tjanster/lattoppnat-och-latthanterligt/
Artikel: Smarta förpackningar ska göra vardagen lättare för alla.

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler