Den svenska ryggplågan

På seminariet i Almedalen om "den svenska ryggplågan" nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar ställdes frågan, mår patienterna bättre av de nya riktlinjerna?

Det är en stor vårdapparat som ska ta hand om och implementera riktlinjerna, de måste man inse, säger Jonas Rastad regiondirektör från Skåne. Anne Carlsson ordförande i Reumatikerförbundet var väldigt tydlig med att det finns inget landsting som kommer ut bra när det gäller att hitta de som lider av ankyloserande spondylit.

– I dag är det inte vården i sig som är problemet, utan vägen dit. Det tar fortfarande 5 till 8 år att få diagnosen inflammatorisk ryggsjukdom. Det räcker inte med att riktlinjerna implementeras hos specialisterna. Kunskap och kompetens måste sprida sig till primärvården, tillgången till MR-undersökningar måste bli bättre och framförallt patienternas kunskap måste stärkas. Det finns ingen som tar ett övergripande paraplyansvar för helheten, sade Anne Carlsson.

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler