Du ta kontakt nu

Om du har besvär i rygg och leder kan det bero på en reumatisk sjukdom. Det behöver inte vara så, men varför chansa? Ta reda på mer genom att göra ett test på nätet eller ta kontakt med en vårdgivare idag!

En fjärdedel av Sveriges befolkning lider av besvär som också förekommer vid en reumatisk sjukdom. Oftast handlar det om någonting annat men ibland kan besvären vara symptom på en diagnos som behöver ställas och behandlas.

Alltför många väntar för länge med att ta kontakt med vården för att få sina besvär utredda. Och husläkaren ställer inte alltid de frågor som kan ge svar på om misstanke om reumatism föreligger.

Därför är det viktigt att du som har ont, är trött eller stel tar reda på mer om dina besvär!

Osäker? Ett test kan ge vägledning

Karolinska Institutet och Stockholms Läns Landsting har tagit fram två test som du kan göra på nätet:

Ont i lederna

Ont i Ryggen

Testen kan inte ge dig en diagnos, men du får ett bra underlag ifall du behöver söka läkarhjälp. För att få en diagnos behöver du besöka din husläkare och bli undersökt. Ta då med svaren du gav i testet!

Få ut det mesta möjliga av läkarbesöket

Hos läkaren ska du genomgå en noggrann intervju där du får berätta om din sjukdomshistoria och vilka symptom du har just nu. Var uppmärksam på att hon ställer följdfrågor. Om du till exempel har ont i ryggen eller är stel ska hon fråga när du känner av dessa besvär, hur länge de varar och om de går över om du rör på dig. Läkaren ska också fråga om det finns reumatiska sjukdomar i släkten.

Läkaren ska göra en kroppsundersökning där hon bland annat letar efter speciella tecken som inflammation och svullnad av leder (alla reumatiska sjukdomar ger dock inte synliga symptom). Du måste förmodligen också lämna prover (röntgen och blodprov) som kan bekräfta eventuell diagnos.

Vissa reumatiska sjukdomar såsom artros och fibromyalgi kan diagnosticeras av din husläkare. Andra reumatiska sjukdomar måste en specialistläkare i reumatologi ställa diagnos på. För att komma till specialistläkaren behöver du en remiss från din husläkare eller vårdcentral.

Många specialistmottagningar ställer krav på vårdcentralen att skriva fullständiga remisser som visar resultat från den första undersökningen. På Centrum för reumatologis hemsida kan du se ett exempel på dessa krav. Det kan vara bra att läsa igenom inför ditt första läkarbesök så att du får en uppfattning om vad som förväntas.

Andra sätt att få vård

Du kan också boka tid med en fysioterapeut. Han eller hon kan göra en utredning som visar om du har anledning att misstänka reumatisk sjukdom. I så fall bör du be din läkare att skriva en remiss till specialistvård. 

I många landsting kan du beställa tid direkt hos en specialiserad läkare, utan att ha remiss. Mottagningarna brukar ofta då begära att du skriver en så kallad egenanmälan (även kallad "egenremiss" eller "egen vårdbegäran"), där du med egna ord beskriver hur du mår och varför du söker vård.

Passa på den 12 oktober!

Den internationella reumatikerdagen 12 oktober har flera kliniker öppen mottagning och det sker föreläsningar runt om i landet. Läs mer om det här!

Om du bor i Stockholmsområdet kan du också passa på att gå på Forskningsdagen, ett evenemang på söndagen den 15/10 på Sabbatsbergs sjukhus arrangerat av Reumatikerförbundet.

Information på nätet

På Reumatikerförbundets hemsida kan du läsa om de olika diagnoser som finns och om hur de reumatiska sjukdomarna hänger ihop med varandra

För dig som nyss blivit sjuk har vi ett särskilt avsnitt med information.

Läs mer om ledvärk på 1177.se

Det finns också informativa kommersiella sajter såsom Netdoktor och Doktorn.com som ofta skriver om reumatiska sjukdomar. 

Under Forskningsdagen den 15 oktober hålls flera föreläsningar kring ämnet snabb diagnos och behandling. Läs mer om Forskningsdagen här.

Kom i kontakt med oss på Reumatikerförbundet

För mer information kontakta gärna:

Nina Unesi, pressekreterare Reumatikerförbundet, 070-190 35 60, nina.unesi@reumatikerforbundet.org 

Eva-Maria Dufva, chef intressepolitik, press och internationellt arbete, 072-507 80 37, eva-maria.dufva@reumatikerforbundet.org

För kontakt med reumatikerdistrikt och föreningar: https://www.reumatikerforbundet.org/kontakt/distrikt-och-foreningar/

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler