En mer effektiv sjukvård

Regeringen tar idag emot en stor utredning som många har väntat på både med spänning och oro.

Idag lämnade regeringens nationella utredare Göran Stiernstedt sitt betänkande, Effektiv vård, till sjukvårdsminister Gabriel Wikström. En ca 700 sidor tjock utredning med förslag på hur vården kan bli effektivare presenteras. Reumatikerförbundet ser att det finns en hel del spännande förslag. Några som är möjliga att genomföra och andra som är lätta att säga, men inte alltid så lätta att genomföra.

  • Dra nytta av patientens egna insatser. Det ser vi som en självklarhet.
  • Använd digitalieringens möjligheter. Utmärkt.
  • Gemensamma investeringar i verksamhetsstöd. Även det bra.
  • Omfördelning av resurser från slutenvård till primärvård. Hade vi kunnat börja med ett blankt blad, ja då hade det kunnat vara möjligt. 
  • Remiss ska krävas för akutbesök på sjukhus. Svårt att se hur detta är tänkt att fungera. Ett samtal till 1177 ska kunna räcka, enligt utredaren. 

Som sagt, det kommer att bli spännande att svara på utredningens förslag framöver. En sak är helt klart för oss. Patienter med kroniksa sjukdomar och sjukdomar i rörelseorganen har mycket att vinna på en effektivere hälso- och sjukvård som organiseras med patienten som en självklar part i sin egen vård och behandling.

Läs mer i Dagens Medicin 

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler