Experterna: Så ska vi äta

Bästa valet. Ett exakt svar på vad som är bäst att äta är svårt att få. Men av alla populära dieter finns det en som är bättre än de andra.

-------------------------------------------------------

Ursprungligen publicerad i Reumatikervärlden #5.

-------------------------------------------------------

Reumatikervärldens experter ger, efter visst om och men, besked: Satsa på medelhavskost eller den nordiska varianten. Den är bäst för alla. Även dem med reumatisk sjukdom.

Forskaren

"Makrill är bra mot RA och AS"

Fet fisk tre gånger i veckan? Jajamensan, säger forskaren Björn Sundström vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin på Umeå universitet.

– Att ofta äta makrill har ganska tydliga effekter på inflammatoriska sjukdomar, som RA eller AS.

Björn Sundström är intresserad av hur livsstilen påverkar dem med AS, ankyloserande spondylit. Reumatikervärlden har tidigare skrivit om hans doktorshandling, där han visar att ett stort intag av omega 3-fetterna i lax, makrill och sill har god effekt på AS.

– De som var med i studien kände sig betydligt bättre, med minskad stelhet och värk.

Enligt Björn Sundström är kost egentligen riktigt komplicerat, vilket är ett av skälen till att det är svårt att komma med enkla svar och enkla lösningar.

– När jag är ute och pratar med folk brukar jag säga att ju mer tvärsäker en person är när det handlar om mat, desto mer skeptisk blir jag.

Vad vi väljer att äta hänger ofta ihop med det sociala arvet. Värderingar och intresset för mat är ofta påverkat av bakgrund, uppväxt och föräldrarnas utbildningsnivå. Men något som alla kan göra är att satsa ännu mer på blåbär och broccoli, äpplen och grönkål.

– Frukt, bär och grönsaker är goda källor till mineraler, vitaminer och anti­oxidanter, allt det behöver de med inflammatoriska sjukdomar.

Reumatologen

"Rekommenderar medelhavskost"

Lars Sköldstam är reumatolog och säker på vad som är bäst på tallriken:

– Medelhavskost. Den dieten tror man på världen över, och den rekommenderar jag till alla. Även till dem med reumatisk sjukdom.

För tio år sedan kom Lars Sköldstam ut med boken "Livsstil, kost och reumatoid artrit", som går att låna på bibliotek.

Även om det fortfarande är svårt att säga exakt vad som är nyttigt för dem med RA och andra reumatiska sjukdomar, finns det ingen anledning att inte äta mer av fet fisk, nötter, grönsaker och frukt.

Lars Sköldstam är i dag pensionerad reumatolog och docent vid Lunds universitet. Han har följt diskussionerna om kost genom åren och vet att ämnet är högintressant, liksom att fasta och mer extrema dieter är omdiskuterat.

– Jag känner djup respekt för veganer som mår bättre. Men att äta vegankost är tufft och majoriteten av dem som försökte på 70- och 80-talen blev inte bättre.

En av Lars Sköldstams poänger är att det är viktigt att laga sin egen mat, för att undvika färdiglagat och onödigt salt.

– Ju mindre intresserad du är av vad du äter och din livsföring, desto sämre äter du. Att leva slarvigt är riskabelt.

Poängen med medelhavskosten är tydlig för dem med reumatisk sjukdom:

– Den har en dämpande effekt på inflammationer, säger Lars Sköldstam. Även om effekten inte är så stark hävdar jag att en liten minskning kan betyda väldigt mycket på en ofta livslång sjukdom.

Matskribenten

"Att vara extrem fungerar sällan"

– Det finns mat som är så dålig att man definitivt måste välja bort den när man är sjuk.

Journalisten och författaren Henrik Ennart vill se fler läkare som är utbildade i näringslära och gärna pratar om vad vi har på tallriken, friska som sjuka.

Inte minst för att "Vad ska jag äta?" är en av de första frågor en patient ställer sig och något av de sista läkare gillar att tala om.

– Vi vet att kosten har en större roll som förebyggande än som botande, säger Henrik Ennart, som också är med i Reumatikervärldens expertpanel.

– Visst kan maten påverka även när man har blivit sjuk, men bevisen är svagare.

Att studera sambandet mellan sjukdomar och kost är komplicerat. Bland annat för att deltagarna i en studie kan behöva hålla sig till hårda dieter under mycket lång tid.

– Det är en av anledningarna till att läkare ofta undviker att ha en åsikt i frågan. Men vad händer när läkare inte har en åsikt?

Att vi har svårt för att alltid äta perfekt – näringsriktigt, grönt och vällagat – beror bland annat på att vi gillar kombinationen fett, salt och socker. Vilket hela den globala livsmedelsindustrin mycket väl känner till:

– Antingen får man förbjuda den dåliga maten, vilket sannolikt är orimligt, eller så får man själv försöka vara medveten om vad man äter. Den som är förtjust i muffins kan unna sig en muffin, då och då. Att försöka vara extrem fungerar sällan.

Text: Maja Aase

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler