Reumatiker kan få ny fästingsjuka

Nya forskningsresultat har visat att en nyupptäckt bakterie (Neoehrlichia) som sprids av fästingar och gnagare, även kan infektera människor.

De som har störst risk att drabbas är personer över 50 år som redan har en reumatisk sjukdom eller en blodsjukdom.
Ny kunskap om bakterien är viktig eftersom symtomen lätt kan förväxlas med de symtom som patienten också kan få av sin grundsjukdom. Infektionen kan dock ofta botas med antibiotika. Idag vet man inte hur vanlig infektionen är eftersom den är svår att upptäcka.
- Detta är viktig kunskap för våra medlemmar inför fästingsäsongen. Det kan vara svårt att skilja på vad som är grundsjukdomen och vad som är fästingrelaterad smitta. Extra farligt är det också om man behandlas med kortison, vilket är vanligt bland oss med reumatiska sjukdomar, säger Anne Carlsson.

Professor Christine Wennerås är en av forskarna bakom upptäckten. Hon har fått forskningsanslag ur Reumatikerfonden för sina studier kring Neoehrlichia.

Läs pressmeddelandet från Sahlgrenska akademin

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler