Hjärtsjuke Elton överlevde tack vare forskningen

Eltons mamma Cornelia bar på en speciell antikropp som kvinnor med reumatiska sjukdomar, som SLE och Sjögrens syndrom, ofta har. Att ha den antikroppen innebär att man löper betydligt större risk att få ett barn med AV-block.

”Jag kommer aldrig glömma känslan när vi äntligen fick åka hem. Det var bara familjen, inga maskiner, inga nålar och slangar. Det var först då jag äntligen såg min underbara son!” Så säger Cornelia som födde sin son Elton i vecka 38 med planerat kejsarsnitt.

Eltons hjärta slog med endast 30 slag per minut. Han hade drabbats av ett så kallat AV-block som är ett mycket allvarligt hjärtfel. Det visade sig att Cornelia bar på en speciell antikropp som kvinnor med reumatiska sjukdomar, som SLE och Sjögrens syndrom, ofta har. Att ha den antikroppen innebär att man löper betydligt större risk att få ett barn med AV-block.

Pacemaker

Cornelia och hennes familj kastades mellan hopp och förtvivlan under graviditeten och den första tiden efter förlossningen. Läkarteamet stod redo för att intensivvårda Elton direkt efter förlossningen. Han skulle också bli tvungen att få en pacemaker inopererad. En och en halv månad gammal fick Elton sin pacemaker. Idag är han en pigg och härlig kille och hans hjärta slår fint.

Hjärtfel

Kongenitalt AV-block är ett hjärtfel som drabbar barn redan när de ligger i mammans mage. Mamman bär på en viss typ av autoantikroppar som är vanliga hos kvinnor med de reumatiska sjukdomarna SLE och Sjögrens syndrom.

Alla barn ska överleva

Marie Wahren-Herlenius, läkare och professor vid Karolinska Institutet, säger att om de kan upptäcka AV-blocket i början av graviditeten så kan behandling sättas in så att utvecklingen hämmas.

- Vår forskning är inriktad på att förstå varför barnets hjärta drabbas, och de immunologiska och molekylära mekanismer som leder till att det uppstår ett AV-block. Tillsammans med barnkardiologiska forskare (barnhjärtforskare) studerar vi det kliniska förloppet. Våra resultat har vi bland annat använt för att utveckla diagnostik och undersökningsmetoder för att begynnande AV-block skall kunna upptäckas tidigt, och behandling som får blockutvecklingen att avstanna ska kunna sättas in, säger Marie Wahren-Herlenius. Och hon fortsätter: 

- Forskningsanslagen från Reumatikerfonden är betydelsefulla för att kunna genomföra studierna. Vår målsättning nu, är i första hand, att vidareutveckla diagnostik, övervakningsmetoder och behandlingsstrategier så att alla drabbade barn överlever.


Livsviktigt stöd till Reumatikerfonden

Tack vare medel från Reumatikerfonden kan forskarna fortsätta sitt viktiga arbete med att utveckla metoder för att upptäcka vilka gravida kvinnor som bär på denna farliga antikropp. Och sist men inte minst – rädda liv genom att behandla både foster och mamman i tid.


Vill du vara med och stödja forskarnas arbete kan du ge en gåva direkt här till Reumatikerfonden eller via PG 90 03 19-5.

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler