Internationella reumatikerdagen 2018

För att uppmärksamma och synliggöra de reumatiska sjukdomarna infaller Internationella reumatikerdagen den 12 oktober varje år.

Trots att reumatism är en av de vanligaste sjukdomarna i Sverige är kännedomen om symptomen och vikten av tidig diagnostisering inte lika utbredd. I år fortsätter därför Reumatikerförbundet med kampanjen Du – ta kontakt nu.

Dagarna runt den 12 oktober kommer det vara flera föreläsningar och öppna mottagningar runt om i landet.

Mer info

Här kan du läsa mer om den internationella kampanjen Don’t Delay, Connect Today.

I Apotek Hjärtats podcast, Hjärtats vänner, kan du lyssna på Reumatikerförbundets forskningschef Li Alemo Munters, som är inbjuden för att prata om reumatiska sjukdomar.

Expressen Debatt skriver Reumatikerförbundets ordförande Lotta Håkansson om den långa tiden det tar för många att få en diagnos.

Eskilstuna

Distriktet och reumatologen informerar på Mälarsjukhuset. 12 oktober, 10-12.

Göteborg

Öppen mottagning på Reumatologen Salgrenska Universitetssjukhuset, 12 oktober, kl. 8-11.30. Personer över 18 år med perifera ledbesvär är välkomna.

Halmstad

Föreläsning och rundvandring på Reumatologen Capio Movement. 12 oktober, kl. 12-18.

Katrineholm

Lokalföreningar från Katrineholm och Flen informerar på Hälsotorget på Kullbergska Sjukhuset. 12 oktober 10-14.

Malmö

Föreläsningar på Kockums Fritid om AS med en reumatolog och två fysioterapeuter. 13 oktober kl. 10.30-14

Nyköping

Distriktet informerar på Nyköpings sjukhus. 12 oktober 10-14.

Piteå

Föreläsning om barnreumatism, på Kyrkcenter. 18 oktober, kl. 18.30.

Ronneby

Öppen föreläsning om RA på Kulturcentrum. 12 oktober, kl. 14-16.

Stockholm

Öppna mottagningar på Centrum för reumatologi och Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Lokalförening och distriktet informerar på plats. 12/10, kl. 08:30-11.

Strängnäs

Öppet hus på Pensionärernas Hus, 11 oktober, kl. 10-14.

Västerås

Öppen mottagning på Reumatologen på Västerås sjukhus. Tillfälle att få träffa läkare, blodtrycksmätning, mätning av handstyrka. 13 oktober, kl. 10-12.

Uppsala

Öppen mottagning på Reumatologen, Akademiska sjukhuset. Distriktet informerar. 12 oktober, kl. 9.30-12.

Föreläsning i Tovensalen, Missionskyrkan. Föredrag med Yvonne Enman, forskningshandläggare och hedersdoktor vid KI, och Dr. Shamisa Adeli från Reumatologen. 11 okt, kl. 18.00.
Yvonne Enman föreläser om olika reumatiska sjukdomar och Shamisa Adeli föreläser om vikten av tidig diagnos och behandling vid reumatisk sjukdom.

Östersund

Öppet hus på Remonthagen (Reumakliniken). Överläkare Torgny Smedby håller ett kort föredrag. Distrikt/föreningar informerar. 15 oktober, kl. 13-15.