Internationella Sklerodermi-dagen 29 juni

Måndagen den 29/6 uppmärksammas den internationella sklerodermi-dagen. Sklerodermi (också kallad systemisk skleros) är en sällsynt sjukdom som drabbat ca 2000 personer i Sverige.

Den internationella organisationen Federation of European Scleroderma Associations (FESCA) bjuder in alla som vill stödja kampen mot sklerodermi att visa sitt stöd i olika former genom sin kampanjsida.

De nationella organisationerna har också bjudit in sina länders respektive EU-parlamentariker att besöka ett seminarium i EU-parlamentet i Bryssel den 30 juni för att lära sig mer om sjukdomen och dess konsekvenser för Europas ca 347 000 drabbade.

FESCA har också tagit fram den korta filmen som du ser överst i artikeln. Den har sedan översatts till respektive språk för att visas i de europeiska länderna. I filmen sägs att forskning inte lönar sig eftersom det patientgruppen är så liten. Men i Sverige bedrivs det framgångsrik forskning på systemisk skleros.

Mer information om den internationella kampanjen hittar du här!

Läs mer om sjukdomen här!