"Jag måste lära mig att hantera smärtan bättre"

För tre år sedan, under 2012, gick Therese Modin, 38, på S:t Görans sjukhus för en utredning av sin långvariga smärta. Det var då hon fick sin diagnos, fibromyalgi.

-------------------------------------------------------

Ursprungligen publicerad i Reumatikervärlden #4

-------------------------------------------------------

Therese Modin var glad över att ha fått en diagnos. Däremot fick hon inte lära sig några speciella tekniker för att bättre kunna hantera smärtan.

– Jag träffade smärtläkare, psykiatriker och sjuksköterska flera gånger. Men jag skulle nog ha behövt lära mig mer om smärthantering.

En sjukgymnast lärde henne att använda en Tens-apparat. Tens, eller transkutan elektrisk nervstimulering, är en smärtlindringsmetod som kan användas till att behandla bland annat långvarig smärta. Therese Modin fick också hjälp med olika stretchövningar som skulle hjälpa mot smärtan. Men trots detta mår hon sämre i dag och har mer ont än för tre år sedan.

– Nu prövar jag akupunktur och får muskelavslappnande och smärtstillande läkemedel. Men det fungerar inte jättebra.

Therese Modin har därför pratat med sin husläkare i Bollnäs om att få hjälp med bättre smärthantering.

– Jag behöver verkligen lära mig att hantera smärtan bättre. Musklerna i bröstryggen krampar ganska ofta och jag går till naprapat för att få hjälp med det. Det får mig att fungera i vardagen, men det är dyrt, säger Therese Modin.

Text: Fredrik Hed

---------------------------------------

Läs mer


​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler