Kosten påverkar sinnet

En ny stor studie kopplar ihop mat som är inflammationsdrivande med depression.

Att kosten påverkar de sjukdomar vi drabbas av är inte nytt men att den även påverkar vårt psykiska välmående är en nyhet. Forskare vid Harvard school of public health visar att den västerlänska matens inflammatoriska verkan även verkar ha en koppling till depression.

Studien är publicerad i ”Brain, behaviour and immunity” av ett flertal mycket meriterade nutritionsforskare. Som tidigare konstaterats för andra sjukdomar ökar en kost med bland annat sockrade drycker, margarin, vitt mjöl och kött risken för att få depression. Skyddande mot depression var bland annat gröna bladgrönsaker, olivolja, kaffe och vin i måttliga mängder. Det är inte enskilda delar av kosten utan helheten som är det viktiga och som på många andra hälsoområden är det en traditionell medelhavskost som lyfts fram.

Att livsstil har betydelse för sjukdom vet man sedan länge även inom den reumatiska sjukdomsgruppen. Att sluta röka är det bästa man kan göra för att minska risken för att utveckla en reumatisk sjukdom. Flera reumatiska sjukdomar har en inflammatorisk komponent. Det har inte minst de nya biologiska läkemedlen visat som i många fall ger en dramatisk effekt på sjukdomen hos en hel del patienter. Andra patienter får däremot ingen eller liten effekt. Det är ett tydligt tecken på att orsaken till sjukdomen och förloppet ser olika ut för samma diagnos.

Läs mer om studien på Svenska Dagbladets hemsida

Läs mer om kost och reumatism

Se ett reportage om studien på SVTs hemsida

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler