Läkaren: Svara ärligt om naturpreparat

Bevisen för att de verkligen fungerar är få, men ändå är naturpreparat mycket populära.

-------------------------------------------------------------

Ursprungligen publicerad i Reumatikervärlden #5

-------------------------------------------------------------

– Jag har stor förståelse för att patienterna provar, säger reumatologen Eva Klingberg. Men det är alltid bäst att läkaren får veta vilka naturläkemedel en patient använder.

Eva Klingberg är överläkare på Reumatologkliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och dessutom forskare på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

2007 kom hennes och handledaren Helena Forsblad-d'Elias rapport om alternativa preparat och metoder, baserad på 200 intervjuer med patienter vid reumatologimottagningarna vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Uddevalla sjukhus.

Förutom naturläkemedel och kosttillskott handlade frågorna om metoder för smärtlindring, som akupunktur, healing och massage.

65 procent av de tillfrågade svarade ja: de hade någon gång använt ett preparat eller en metod av den här typen.

Rapporten visade alltså att det här är väldigt vanligt, samtidigt som de flesta naturpreparat och kosttillskott saknar bevisad effekt.

– Reklamen lovar mycket men det finns inga studier som backar upp det man lovar, säger Eva Klingberg, som är särskilt kritisk till kosttillskottet Finitro (uppmärksammat i Reumatikervärlden 4/2014).

– Finitros reklam är helt vansinnig! Det är väldigt oseriöst och som läkare kan jag inte rekommendera någon att använda det.

Enligt Eva Klingberg är det lätt att förstå att människor vill pröva sig fram. Flera metoder, som akupunktur och qigong, kan också ge en åtminstone tillfällig, smärtlindrande effekt.

– Men man måste ju också komma ihåg att det finns studier som visar att även placebo, alltså sockerpiller, minskar upplevelsen av smärta med upp till 50 procent.

Den som redan äter läkemedel mot sin reumatiska sjukdom gör bäst i vara noggrann.

– Tyvärr vet man väldigt lite om hur de här preparaten inter­agerar med olika läkemedel.

Läkemedlet Cyclosporin, som dämpar kroppens immunförsvar, är enligt Eva Klingberg ytterst "interaktionskänsligt", ett annat är det blodförtunnande Waran. Bäst är också att prata med sin läkare före användning av preparat med omega-3-fettsyror, johannesört och ginkgo biloba.

– De som har SLE, systemisk lupus erythematosus, ska dessutom undvika alfalfagroddar. De innehåller ett ämne, L-canavanin, som kan framkalla eller förvärra skov.

När läkaren frågar om naturpreparat och kosttillskott är det helt enkelt bäst att svara ärligt.

– Naturligtvis går det att förstå viljan att försöka med allt möjligt för att må bättre, säger Eva Klingberg. Det är inget skamligt och inget fel med det. Det enda vi som läkare kan göra är att berätta hur vi ser på saken.

Text: Maja Aase

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler