Landstinget försämrar för reumatiker i Värmland

Reumatikerdistriktet Värmlands ordförande Catharina Nilsson har skrivit en debattartikel som idag publicerats i Värmlands folkblad.

Landstinget i Värmland (LiV) drar nästa år in medicinsk rehabilitering i varmt klimat för reumatiker samtidigt som andra sjukdomsgrupper får fortsatta anslag. Rehabiliteringen av reumatiker ska istället ske i Värmland. Landstinget kan inte svara på vad en plats här hemma kostar jämfört med utlandsvården, så vad motiverar då denna ”besparing”?


Socialstyrelsen har nyligen tagit fram nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar där reumatiska sjukdomar ingår. Vi reumatiker är glada över detta då de vägleder landstingens prioriteringar inför val av undersökningar och behandlingar. I dessa riktlinjer har man ännu inte prioriterat medicinsk rehabilitering i varmt klimat. Detta tar LiV som grund för att upphöra med rehabilitering av reumatiska sjukdomar i varmt klimat. Psoriatiker ifrågasätts inte eftersom de har en hudåkomma som blir bättre av sol. Neurologiskt drabbade har ännu inte nationella riktlinjer, så de får fortsätta åka. Avsaknad av nationella riktlinjer ger alltså möjlighet till rehabilitering i varmt klimat, men riktlinjer där detta ännu inte finns med tas som grund för att ta bort möjligheten.


Är det en ekonomisk fråga? Vad kostar en rehabiliteringsplats här hemma jämfört med i varmt klimat? Kostnader och omkostnader för reumatikers specialistrehabilitering i varmt klimat har landstinget full koll på, men de kan inte leverera en enda siffra för motsvarigheten i Värmland. Det finns en tydlig redogörelse för hur anslagen utomlands fördelas jämlikt mellan sökande utifrån kön, ålder och bostadsort. Tyvärr vet vi inget om motsvarande verksamhet i vårt eget landsting då ingen redovisning sker om detta.


Ser fram emot ett svar om vad den egentliga anledningen är till att landstinget slutar med en verksamhet som är väl inarbetad och av hög kvalitet? Rehabilitering i varmt klimat ger både oss reumatiker bättre livskvalitet och samhället mer skattepengar genom fler arbetade timmar av rehabiliterade reumatiker.


Catharina Nilsson 
ordförande
Reumatikerdistriktet Värmland

 

Se Värmlands folkblad genom att klicka här.

Relaterade artiklar

Visa fler