Ny app hjälper personer med ledgångsreumatism att förbättra sin vardagsmotion

Internettjänsten tRAppen har utvecklats för att sporra fler som har reumatoid artrit (RA), också kallad ledgångsreumatism, att vara mer fysiskt aktiva i sin vardag. Reumatikerförbundet har varit med i projektet från första början.

Idén bakom tRAppen är att deltagarna kan sätta mål för sin egen träning och sedan anteckna sina resultat online. Genom appens sociala funktioner stöttar och peppar deltagarna varandra vilket ger energi till mer träning. 

I år kan upp till 400 personer ges möjlighet att använda tRAppen. Så småningom blir den tillgänglig för alla med ledgångsreumatism. Om du är intresserad av att prova den så kan du anmäla dig här.

Började som forskningsprojekt

Åsa Revenäs, doktor i medicinsk vetenskap vid Karolinska Institutet är en av huvudpersonerna bakom tRAppens tillblivelse. Hennes avhandling handlar om samspelet i framtagandet av tRAppen, om samarbetet som krävdes för att skapa en beteendeinriktad webbtjänst för egenvård av fysisk aktivitet vid ledgångsreumatism.

"– Det är unikt att vårdprofessionen i samspel med patienter och forskare tar fram digitala tjänster på det sättet vi gjort. Vi kan vänta oss fler sådana initiativ framöver", säger hon. 

Testad av reumatiker

Medlemmar från Reumatikerförbundet deltog från forskningsprojektets start. Under utvecklingsfaserna var de betatestare. När projektet avslutades rapporterade två tredjedelar av testarna att de tänkte fortsätta att träna med hjälp av appen. 

"– Alla som använde tRAppen rapporterade också att de ville rekommendera den till andra. Det är egentligen det högsta berömmet vi kan få, särskilt som tRAppen är den första i sitt slag", säger Åsa Revenäs.

En av de som testat tRAppen är Erik Sundin, webbredaktör på Reumatikerförbundet.

"- Den unika fördelen med tRAppen är att den utgår från reumatikers situation och uppmuntrar deltagande efter förmåga. Dina insatser räknas oavsett hur i pass bra form du är jämfört med andra och varje ansträngning blir en del av gruppens framgångar. Detta gör det naturligt enkelt att peppa andra i gruppen och du får en positiv stämning som sporrar till ökad träning. Det enkla gränssnittet gör det dessutom lätt att dokumentera sina framsteg och sätta mål för sin personliga utveckling", säger han.

Fakta om tRAppen

tRAppen är kostnadsfri applikation som riktar sig till patienter som har inflammatoriska reumatiska sjukdomar, såsom exempelvis RA (ledgångsreumatism), psoriasisartrit, AS, SLE eller myosit. Patienterna åtar sig att vara fysiskt aktiva och att vara med i grupper i sex månader. Efter sex månader får de en förfrågan om de vill fortsätta med tRAppen eller om de vill gå ur gruppen.  

tRAppen bygger på att gruppdeltagarna stöttar varandra och att de lär känna varandra inom gruppen. Den första versionen av webbtjänsten tRAppen lanseras under våren 2016. tRAppen kan användas på alla typer av smarta mobiler, läsplattor och datorer.

Den som vill använda tRAppen anmäler sig via tRAppens hemsida (http://ki.se/nvs/trappen). Där finns också mer information om tjänsten.

tRAppen är framtagen genom forskning som har utförts på Karolinska Institutet och Uppsala universitet i samarbete med Reumatikerförbundet och företaget We+. Tjänsten är finansierad av Karolinska Institutet, Uppsala Universitet, Stockholms Läns Landsting, Reumatikerförbundet, VINNVÅRD, Stig Thunes Fond och Combine Sweden.

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler