Ny bok om evidensbaserad träning vid reumatism

Fysioterapeuten Christina Opava har skrivit en bok, "Fysisk aktivitet vid reumatisk sjukdom", som riktar sig till vårdgivare och professionen.

Att personer med reumatiska sjukdomar bör röra på sig hörs ofta. Men hur ska de vägledas till lämpliga aktiviteter och hantera rädsla för skador och smärta?

De frågorna belyser professor Opava i boken med förhoppningen att de med reumatisk sjukdom framöver ska få mer evidensbaserad fysisk aktivitet och träning. Boken är skriven tillsammans med 14 st författare från olika universitet med koppling till reumatologi. 

I slutet av januari var det bokrelease på Reumatikerförbundets kansli med tillhörande mingel och frågerunda. Christina Opava blev då intevjuad av Elin Löfberg, sjukgymnast och skribent i Reumatikerförbundets Träningsblogg:

Så hur kom det sig att du skrev den här boken Christina H Opava?

- Jag blev mer eller mindre övertalad av Studentlitteratur som länge önskat att jag skulle skriva en bok i ämnet fysioterapi alltså sjukgymnastik för personer med reumatisk sjukdom. Men jag svarade att om det skulle bli någon bok fick det bli med fokus på fysisk aktivitet och träning.

Christina rosar i samma mening sina medförfattare:

- Vi har haft ett fantastiskt samarbete på alla sätt. En otroligt kompetent samling människor som lagt tid och kraft på boken.

Så vad har du för förhoppning på boken som främst riktar sig till vårdgivare och studenter?

- Att de som lever med reumatisk sjukdom i Sverige idag skall få mer evidensbaserad fysisk aktivitet och träning. Det kommer i sin tur att leda till bättre hälsa med mindre följdsjukdomar så som tex hjärt-kärlsjukdom. Tänk om boken får bidra till ett generellt större välmående bland landets reumatiker!

Tror du att boken på sikt kommer förändra fysioterapeutens roll?

-Ja jag tror att fysioterapeuten mer och mer kommer ha en coachande funktion än vi ser idag. Om jag tittar lite i kristallkulan så tror jag framtidens fysioterapi för personer med reumatisk sjukdom kommer bedrivas utanför landstingen och dagens traditionella vård. Men här finns många utmaningar på vägen, inte minst att fokus bör läggas på ”prerehab” alltså fysisk aktivitet och träning med målet att förebygga sjukdom.

Hur ser ditt nästa projekt ut?

-Att nyttiggöra våra forskningsresultat utanför sjukvårdens ram tex på helt vanliga gym med coaching och stöd av en fysioterapeut.

Mer bilder och Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlssons kommentarer hittar du på Annes Bildblogg.

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler