Nya rekommendationer om kost från Livsmedelsverket

De nya Nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) från Livsmedelsverket lägger tyngdpunkten på kvaliteten och helheten runt kosten. Fokus är matvanor som kan minska risken för cancer, typ-2-diabetes, övervikt och hjärt-kärlsjukdom

Den kost man vill framhålla är Medelhavskosten som i många studier visats sig ge viktiga hälsofördelar jämfört med det man ofta kallar ”Western-type” som karakteriseras av hög konsumtion av rött kött, och högt innehåll av tillsatt socker och höga salthalter.

Rekommendationerna konstaterar också att det finns starka vetenskapliga evidens att naturliga fibrer från växter minskar risken för dessa sjukdomar.

Livsmedelsverkets rekommendationer lyfter inte bara fram matvanor utan även vikten av fysisk aktivitet.

Rekommendationerna är intressanta även för reumatiker därför att reumatiker hör till riskgruppen för hjärt- och kärlsjukdomar. 

Rekommendationerna är främst till för för personer som på olika sätt arbetar med mat och matvanor, men du som har ett allmänintresse av kost och näring kan hitta mycket information som kan vara nyttig.

Än så länge finns bara rekommendationerna på engelska att ladda ner från Livsmedelsverkets hemsida men de ska komma på svenska under våren.

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler