Orättvis beskattning av sjukskrivna

SVTs Rapport har kollat på hur skatten slår för sjukskrivna och för dem som arbetar. Sjukskrivna får enligt SvT betala 1500 kronor mer i skatt jämfört med dem som jobbar.

SVTs #dinröst har gjort en undersökning om att personer som är sjukskrivna beskattas högre än dem som förvärvsarbetar eller har pension.

Det är de senaste årens jobbskatteavdrag som  enligt SVT resulterar i detta. På en sjukpenning på 21 240 kronor betalar den som är sjukskriven hela 1500 kronor mer i skatt än en som jobbar.

Enligt SVTs undersökning tycker Svenska folket att sjukskrivna tvärtom borde beskattas lägre. Lena Jirhage som arbetar på Reumatikerförbundets kansli medverkar i programmet och säger att det är ingen lyxtillvaro som man har som sjukskriven.

Se hela inslaget här i Rapports sändning 23 maj kl 1930, cirka 12 minuter in i programmet.