Ortopediska kliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset belönades för patientsäkerhet

År 2013 inrättade Reumatikerförbundet och Svensk Ortopedisk Förening, SOF, tillsammans ett stipendium som kallas Patientsäkerhetsstipendiet. I år tilldelades Ortopediska kliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Mölndal, stipendiet med motiveringen:

”Genom ett tvärprofessionellt och metodiskt förbättringsarbete, och med det patientupplevda resultatet för ögonen, har Ortopediska kliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset lyckats minska andelen oönskade händelser vid höftproteskirurgi med drygt 30 procent, samtidigt som antalet operationer ökat med drygt 50 procent.”

- Det viktigaste är inte att vi har förbättrat patientutfallen eller att vi numera arbetar tvärs över klinikgränserna. Det är att vårt arbete uppmärksammas av Reumatikerförbundet, en organisation för de patienter som vi har förbättrat verksamheten för. Det tar vi med oss när vi fortsätter arbeta på det här sättet, säger Maziar Mohaddes, specialistläkare ortopedi, på Ortopediska kliniken på Mölndals sjukhus.

- Det som var särskilt intressant var att teamet på Ortopediska kliniken tog sig an utmaningen med att få bättre resultat efter höftprotesoperationer, i ett läge med ökande antal patienter. Detta gjorde de genom ett förbättringsarbete som pågått sedan 2012, och som visat på oerhört goda resultat, säger Margreth Halvarsson, förbundsstyrelseledamot Reumatikerförbundet.

Stipendiet uppgår år 2016 till 25 000 kronor och ska tilldelas medarbetarna på Ortopediska kliniken.

- Till skillnad från en del utdelningar går hela stipendiet till medarbetarna. Vad de väljer att göra för stipendiet, om det så är resor, utbildning eller extra gott fikabröd under hela året, är helt och hållet deras val, säger Margreth Halvarsson.

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler