Professor Leif Dahlberg svarar på vanliga frågor om artros

Folksjukdomen artros är fortfarande ganska okänd hos många. Vanliga frågor är vad artros egentligen är för något och vad som går att göra åt smärtan. Reumatikervärlden bad därför en expert, professor Leif Dahlberg, att komma med svar. Leif Dahlberg arbetar som överläkare i ortopedi vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus.

-------------------------------------------------------

Ursprungligen publicerad i Reumatikervärlden #3

-------------------------------------------------------

Vad är artros?

– Sjukdomen artros sitter framförallt i ledbrosket. Artros gör att leden fungerar sämre och beror på att mer av leden bryts ned än vad som repareras. Förr var det vanligt att tala om ledförslitning, som ju känns som att det hänger ihop med nedbrytning, men det gör man inte längre; om något är slitet brukar man ju vilja skydda det och inte använda det i onödan. Vår forskning visar att man, genom att använda sina leder, bygger upp dem liksom de muskler som behövs för att stabilisera och skydda leden så att artrosvärken minskar. Förslitning ger därför helt fel signaler, som också medför att leden mår ännu sämre.

Är det rätt att träna när det gör ont?

– Att vara i rörelse minskar ofta smärtan, i varje fall på några veckors sikt. Vi människor vill gärna sluta när något är besvärligt. När det gäller artros behöver vi programmera om hjärnan och inte vara så rädda för smärtan. Men visst finns det gränser. Den som har en inflammerad led, med ömhet, svullnad och rodnad, ska inte påfresta den för mycket. Rangordna gärna smärtan efter en tiogradig skala. Om tio är maximal smärta är det lagom att som mest lägga sig på en femma vid träning.

Vilken form av motion är bäst?

– Omväxlande träning är alltid bra, och att röra på sig så mycket som möjligt i vardagen. Men det är också individuellt och beror på i vilken led artrosen sitter i. De med artros i höften behöver ofta mycket rörlighetsträning, medan artros i ett knä ofta kräver mer muskelträning. Rådfråga gärna en fysioterapeut. 30 minuters promenad om dagen är bra, gärna med stavar, både för artrosen och det allmänna välbefinnandet, liksom mot diabetes och hjärt-kärlsjukdom.

Hur viktigt är det att gå ner i vikt?

– Det är absolut viktigt att se över sin vikt och kost, men för vissa blir det en låsning när de får höra att de måste banta. Satsa i stället på motionen. Den som är stark och har mycket muskler klarar bättre av att bära upp sin övervikt, så att lederna inte blir så tungt belastade. Det brukar vara lättare att minska artrossmärtan genom att bygga upp musklerna än genom att minska i vikt.

Vad tror du om en mirakelmedicin mot artros framöver?

– Nja, jag är pessimistisk när det handlar om nya behandlingsmetoder. Det finns inga pågående studier, som jag känner till, som verkar peka mot något lovande. Dessutom är artros ofta orsakat av mekaniska skador, och hänger ihop med riskfaktorer som beror på livsstil, som övervikt och dålig muskelfunktion. Men jag ger inte upp hoppet – plötsligt kommer det ett genombrott. Sannolikt blir behandlingen en kombination av motion och läkemedel.

Vad säger du om operation?

– Först får man fråga sig vilken typ av operation som kan vara aktuell. Vanligen tänker man på protes­operation, men när det gäller knän är det nästan lika vanligt med en titthålsoperation, artroskopi, vid artros. Först när livskvaliteten försämrats varaktigt och mycket är det dags för protesoperation. Det handlar om cirka 20 procent av alla som har besvärande symtom av artros. För övriga hjälper inte en protesoperation, inte heller en titthålsoperation ger någon var­aktig effekt. Det gör däremot oftast benstärkande träning, som kan lindra och bromsa sjukdomen. Alla med artros blir inte heller sämre med åren. Visst är en protes till ett artrosknä rätt för en viss patient, men pröva först motion. Ofta minskar symtomen så mycket att man operation inte längre är aktuellt.

Varför rekommenderar du att en fysio­terapeut/sjukgymnast ställer diagnos, i stället för röntgen och läkarbesök?

– De som är stela, har ont vid belastning och rörelse och har en svullen led som smärtar och låser sig, har med all säkerhet artros. Fysioterapeuter är bäst ämnade för detta, eftersom de undersöker leder och kroppen mest noggrant. De kan också rådfråga läkare när symtomen inte verkar stämma med artros.

Varför gör artros ont?

– Det vet vi inte riktigt. Man har inte kunnat härleda var receptorerna för smärta sitter någonstans. Inte i brosket, det vet vi, men kanske i skelettet i närheten av brosket, eller så kommer smärtan från ledhinnor och ledband. Det här är något vi får hoppas att forskningen kommer underfund med.

Kan artros vara ärftligt?

– Lederna har olika kvalitet hos olika personer. Det är sannolikt ärftligt styrt. Vi är alla olika, en del är skörare i själen eller hjärtat, andra skörare i lederna.

Har du artros själv?

– Ja, garanterat i ryggen och i en stortå. Men jag har lyckats undvika artros i knän och höfter.

Läs mer

Text: Maja Aase

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler