Sluta kämpa mot smärtan

Att aldrig mer ha ont. Det är en dröm för många med ständig smärta – men all värk går inte att bota. Att acceptera, i stället för att kämpa emot, är viktigt för att ändå kunna leva ett aktivt och meningsfullt liv

-------------------------------------------------------

Ursprungligen publicerad i Reumatikervärlden #5.

-------------------------------------------------------

– Vi har blivit fartblinda och tror att all smärta går att ta bort med vita piller, säger psykologen Rikard Wicksell, som skrivit boken "Att leva med smärta – ACT som livsstrategi".

– Det är förståeligt och vi ska inte klandra människor som har så höga förväntningar. Sjukvård­en har ett ansvar att förklara att det finns smärta som inte går att rå på.

I Sverige lever en av fem med långvarig smärta. Trots att vi aldrig har haft så stor kunskap om hur kroppen fungerar, finns det värk som aldrig går över. Men det går att träna på att leva efter sina önskningar – trots att det gör ont.

Ett accepterande förhållningssätt har visat sig fungera. Det vet Rikard Wicksell, som forskar om terapiformen ACT, acceptance and commitment therapy. Han är också en av grundarna till Sektionen för Beteendemedicinsk Smärthandling vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Rikard Wicksell har lång erfarenhet av att jobba med patienter, som befunnit sig i "smärtans träldom" och tränat upp sin förmåga att leva det liv de vill.

– Vi är väldigt tuffa men på ett mjukt sätt, säger Rikard Wicksell, om att hjälpa patienterna att hjälpa sig själva:

– Att leva med långvarig, handikappande smärta kan vara oerhört påfrestande. Men ansvaret att få till en nödvändig förändring vilar tungt på egna axlar.

En av nycklarna är att se verkligheten som den är. Att ställa frågan vad som är viktigt i livet ger motivation, men det är svårt och det gäller att inte vara för sträng.

För en del människor går förändringen snabbt, för andra gradvis.

– Vi pratar mycket om livet, terapin handlar inte om att ha mindre ont utan om att ta tillvara på sitt liv, säger Rikard Wicksell. Smärtan skapar trösklar och vi hjälper människor att komma över dem.

Fakta: Det här är ACT-metoden

Vem har smärtan gjort dig till?

I ACT-behandlingen funderar deltagarna över hur värken påverkar dem. Att tänka ut svar på frågorna är en början.

Hur vill du leva ditt liv?

Många människor sörjer det de inte kan göra. Smärtan kanske inte kan försvinna, men tankar och känslor går att förändra.

Vem vill du vara?

Att försöka är ett sätt att vidga gränserna. Självkänslan och själv­förtroendet ökar i takt med varje steg.

Text: Maja Aase

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler