Studie visar: Halva dosen biologiska läkemedel räcker

När inflammationen har lagt sig räcker det ofta att ge halva dosen biologiska läkemedel, visar forskning. Det innebär att behandlingen är billigare än vad som vanligen anses, enligt den forskare som lett studien.

-------------------------------------------------------------

Ursprungligen publicerad i Reumatikervärlden #5

-------------------------------------------------------------

I en studie ledd från Karolinska Institutet i Solna ingick 73 patienter med reumatoid artrit, RA. Alla som var med i studien hade i över ett år och med god effekt fått behandling med TNF-hämmaren Enbrel och inflammationen hade lagt sig.

Patienterna lottades till tre grupper: de som fick sluta med läkemedlet, de som fortsatte med full dos och de som fick dosen halverad.

Gruppen som slutade med Enbrel fick ofta förvärrade symtom.

Patienterna som fortsatte med full dos fick fortsatt lindring, men det intressanta är att studien visade att gruppen med halverad dos Enbrel också fick fortsatt lindring, på samma sätt som vid full Enbreldos.

– För patienterna spelar det mindre roll, förutom att det är en lättnad när de kan ta infusioner och injektioner mer sällan, säger Ronald van Vollenhoven, professor och överläkare vid reumatologiska kliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

– Den stora poängen är att det blir billigare ur ett samhälleligt perspektiv när de här dyra läkemedlen kan tas i lägre doser.

På KS är det numera praxis att när inflammationen lagt sig hos patienterna stegvis minska dosen av biologiska läkemedel, som Enbrel, Humira eller Remicade.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Annals of Rheumatic Diseases och har finansierats av läkemedelsbolaget Pfizer.

Text: Annika Lund

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler