Systemisk skleros – en ovanlig och allvarlig reumatisk systemsjukdom

Idag är det Internationella sklerodermi-dagen. Systemisk skleros eller sklerodermi är en ovanlig och allvarlig reumatisk systemsjukdom. I Sverige är cirka 2 000 personer diagnostiserade men man vet att det finns ett mörkertal. 

Det tar ofta lång tid innan sjukdomen ger så pass tydliga symptom så att den drabbade söker och får rätt diagnos. Ett tidigt symptom är Raynauds syndrom, det vill säga att fingrarna blir vita och röd/blå vid kyla, fukt eller stress. En del av befolkningen har primär Raynauds syndrom som är helt ofarligt, vilket kanske bidrar till att det är svårt att ställa diagnos.

Ett skäl att undersöka sig närmare är om Raynauds syndrom uppträtt i vuxen ålder.

Autoimmun sjukdom

Systemisk skleros är en autoimmun sjukdom som främst drabbar kvinnor. Med autoimmun sjukdom menas bland annat att immunsystemet angriper och förstör frisk kroppsvävnad. Sjukdomen drabbar ofta huden såväl som de inre organen; matstrupe, mag- och tarmkanalen, lungor, njure och hjärta.

Ska behandlas av sklerodermispecialist

Det finns idag ingen bot, däremot finns en del läkemedel för att och behandla olika symptom och i många fall bromsa sjukdomen. Även om forskningen och vården har förbättrats de senaste åren och situationen för de insjuknade har blivit bättre, så är sjukdomen allvarlig och ska behandlas av en sklerodermispecialist. 

Riksföreningen för Systemisk Skleros arbetar för nationella center och för god och jämlik vård. Hit kan du vända dig om du behöver någon som stöttar.

Läs mer om systemisk skleros på Reumatikerförbundets diagnossidor. 

"World Scleroderma Day"

Den 29 juni är det World Scleroderma Day. Eftersom många vid den tiden försvinner på semester, ordnade Riksföreingen en medlemsdag den 9 juni. På Scandic Klara i Stockholm samlades ett 40-tal medlemmar för att lyssna på den första sklerodermispecialisten i Sverige, professor emeritus Frank Wollheim. Seminariet gick under rubriken ”Besvikelser, framgångar och framtidshopp – 40 år med sklerodermi”. Efter fikastunden svarade skelrodermispecialisten och överläkaren doktor Annika Nordin från Karolinska Universitetssjukhuset på frågor som medlemmarna skickat in. 

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler