Tema generaliserad smärta på Internationella fibromyalgidagen

Den 12 maj uppmärksammas den Internationella fibromyalgidagen genom ett samarbete mellan Fibromyalgiförbundet och Reumatikerförbundet. Tillsammans arrangerade vi en föreläsning om fibromyalgi. 

Åhörarna som närvarade på föreläsningen lyssnade på när professor Stefan Bergman, FoU Spenshult, pratade fibromyalgi, smärtforskning och artros.  Fibromyalgi är en osynlig sjukdom med följden att den är svår att diagnostisera. Det i sin tur beror på att det saknas gräns mellan vad som är friskt och vad som är sjukt, samt att det saknas ett specifikt diagnostiskt test för fibromyalgi.

Typiska symtom för personer med fibromyalgi, vid sida av smärta, är trötthet, morgonstelhet, sömnstörning, avdomningar och ångest.

Stefan Bergman framhöll att viktiga hörnpelare vid behandling av långvarig smärta är fysisk aktivitet/träning, kognitivt inriktad behandling och i sista hand läkemedel.

Efter föreläsningen chattade Stefan Bergman på Fibromyalgiförbundets hemsida. Här ser du kommentarerna han fick och svaren han gav. 

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler