Torr i munnen? Så sköter du om dina tänder!

Det är sommar och under varma dagar kan förstås vem som helst bli torr i munnen och längta efter att släcka törsten. Men för många reumatiker handlar det om så mycket mer än tillfällig muntorrhet.

Det finns reumatiska diagnoser där ett av symptomen är att salivutsöndringen minskar kraftigt. Muntorrhet kan också orsakas av mediciner. Att alltid vara torr i munnen kan få besvärliga konsekvenser. Men det finns mycket du kan göra själv för att förebygga besvären, och kanske lite extra när det är varmt ute!

När den skyddande saliven minskar känns det inte bara obehagligt utan kan i sin tur orsaka skador på tänder, tandfästen och slemhinnor. Men väldigt mycket går att förebygga med god munhygien.

De klassiska tipsen för människor som lider av muntorrhet är att göra rent mellan tänderna, borsta tänderna två gånger om dagen med flourtandkräm, använda extra flour, smörja munnen med fuktgel eller vanlig matolja och gå regelbundet till tandläkaren. Idag finns det också en hel del hjälpmedel för munvård som kan passa reumatiker.

Fråga på ditt apotek efter munvinkelhållare som hjälper dig att hålla ut kinder och läppar så att du lättare ser och kommer åt när du ska rengöra tänderna. För dig som har svårt att greppa om saker så finns det förstorade grepp att köpa till tandborsten, mellanrumsborsten och tandtråden.

En eltandborste kan vara bra eftersom den så att säga jobbar på egen hand, och det finns extra lätta modeller. För dem som har problem med handleder och vridande rörelser är dubbeltandborsten ett bra alternativ till eltandborste. Dubbeltandborsten träs på tandraden och sedan löper den som på räls och borstar alla tandytor samtidigt. Sist men inte minst, om du börjar känna sveda, ömhet och värk så ska du söka vård tidigt. 

Trevlig sommar med en glad mun!

Källa: Reumatikervärlden 3/2019

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler