Viktig ledtråd på plats inom SLE-forskningen

Autoimmuna sjukdomar som SLE och MS är mycket vanligare hos kvinnor än hos män. Nu visar ny svensk forskning vad det kan bero på. Det manliga könshormonet testosteron spelar en central roll.

Det är forskare vid Sahlgrenska som för första gången har kunnat visa att testosteron reglerar proteinet BAFF, vilket har en nyckelroll vid *autoimmuna reaktioner.

– Om man blir av med sitt testosteron får man mer BAFF, och därmed fler B-celler som bidrar till att aktivera immunförsvaret, säger Åsa Tivesten, professor i medicin vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet.

Tidigare forskning har visat att BAFF är inblandat både vid SLE och MS. I djurförsök har man också kunnat se att testosteron skyddar mot SLE. Kvinnor har bara en tiondel så mycket testosteron som män och det skulle alltså kunna förklara varför kvinnor oftare får autoimmuna sjukdomar.

Läkemedlet belimumab (benlysta) är en BAFF-hämmare och används som tilläggsbehandling vid SLE. De inledande studierna visade bra resultat, men i klinisk användning har behandlingen inte fungerat lika bra.

– Reumatologerna kan använda våra resultat som en pusselbit för att ta reda på hur BAFF-hämmare kan användas bättre i kliniken säger Åsa Tivesten.

---

Notisen är hämtad ut Reumatikerförbundets tidning Reumatikervärlden nr 5, 2018 och skriven av Fredrik Hed.

* Autoimmun sjukdom innebär att immunförsvaret angriper den egna vävnaden. Kroppens minsta del är celler, som i sin tur bildar vävnader. Det finns olika vävnader i kroppen, till exempel muskelvävnad, slemhinna eller bindväv.