Vissa kan få billigare tandvård

Det finns ett särskilt tandvårdsbidrag som inte alla känner till. En av dem som just fått veta att hon får detta tandvårdsbidrag är Maj Söderman. 

För ett par veckor sedan var Maj Söderman hos tandläkaren på ett vanligt rutinbesök. Då fick hon veta att hon har rätt till ett särskilt tandvårdsbidrag som infördes den 1 januari i år. Bidraget är på 600 kronor per halvår. 

”Jag behövde bara visa upp ett läkarintyg. Nu kan jag gå till tandhygienisten utan att det kostar något”, säger Maj.

Alla som har en reumatisk sjukdom får inte det särskilda tandvårdsbidraget, men de med Sjögrens syndrom kan söka. Även de som är muntorra på grund av långvarig läkemedelsbehandling kan komma i fråga, vilket kan vara rätt många med reumatiska sjukdomar. Fler grupper med olika sjukdomar och funktionsnedsättningar finns med på listan.  

Transplanterade kan få tandvårdsbidrag 

För två år sedan fick Maj Söderman en ny njure och det är därför som hon omfattas av det särskilda tandvårdsbidraget. Maj Söderman har den ovanliga reumatiska sjukdomen mikroskopisk polyangit (MPO). Diagnosen fick hon för över tio år sedan. Unders samma period fick hon också njursvikt. Njurfunktionen blev allt sämre och till slut återstod endast transplantation, alltså att få en ny njure. Tiden efter operationen har inte varit så lätt. I början fungerade inte den nya njuren tillfredsställande. Blodvärdena var bland annat svåra att komma till rätta med och transplantationen har även att orsakat att Maj fått sprickor i båda bäckenbenen.

”Just nu mår jag ändå ganska bra och jag är glad att jag har fått en ny njure”, säger Maj.

Alla som får diagnosen mikroskopisk polyangit, MPO behöver absolut inte transplanteras. Läs mer om sjukdomen här. 

Kort om särskilt tandvårdsbidrag 

Det särskilt tandvårdsbidrag är på 600 per halvår. Bidraget kan användas till förebyggande tandvårdsåtgärder som exempelvis undersökning och tandrengörning. Alltså inte till reparationer av tänder så som lagning, bryggor och så vidare. Alla måste söka, även om de finns med på listan över de som kan få. Läs mer på Försäkringskassans hemsida. Där finns en blankett om förhandsprövning och all information som behövs. Mer från försäkringskassan.

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler