Temaår 2012 - Webbsänd föreläsning Långvarig smärta/fibromyalgi

På internationella fibromyalgidagen den 12 maj är du välkommen att lyssna till Eva Kosek och Stefan Bergman som föreläser om fibromyalgi/långvarig smärta.

Länken till direktsändningen öppnar strax innan föreläsningen startar.

Fibromyalgi/långvarig smärta är en livslång sjukdom som är vanligare bland kvinnor. Symtom på sjukdomen är smärta i kroppens mjuka delar, men även onormal trötthet och tarmproblem är vanliga. Värme och stretching minskar smärtorna, medan kyla och stress förvärrar dem. Att ge verktyg för att leva med sjukdomen och smärtan är en viktig del i behandlingen. Fysisk träning ger bra smärtlindring.

 

Docent Stefan Bergman, som föreläser 12 maj om fibromyalgi/långvarig smärta, svarar på två snabba frågor:

Vad ska jag göra om jag tror jag har fibromyalgi/långvarig smärta?

- Redan när du har smärta som varat mer än några veckor, så är det viktigt att söka hjälp för en bedömning. Behandlingen är annorlunda än den som ges vid akut smärta. I samband med en sådan bedömning kan också läkaren konstatera om du har tecken till en störning av kroppens egna smärtreglerande system, som är typiskt vid fibromyalgi.


Vad kan jag själv göra för att få en bättre vardag om jag lever med långvarig smärta?

- Det är viktigt att hitta strategier som gör att den långvariga smärtan inte blir en dominerande faktor när man gör val i vardagen. Det är väsentligt att hitta en balans mellan aktivitet och vila. Fysisk aktivitet är viktigt, men ofta kan man behöva ett stöd för att komma igång och sätt rimliga mål. 

Föreläsare: Eva Kosek, docent och Stefan Bergman, docent

Tid: 12 maj, kl 12.30 - 15.00
Plats: ABF-huset, Katasalen, Sveavägen 41, Stockholm
Entré: Frivillig! Går oavkortat till Reumatikerfonden.

Läs mer om fibromyalgi här.

Relaterade artiklar

Visa fler