Anette Ohlofsson

Hon fick ny kraft på hästryggen

Anette Ohlofssons diagnos, ankyloserande spondylit, gjorde henne rädd för att trilla och slå sig. Att rida var omöjligt. Men längtan tillbaka till hästryggen vann. I dag rider hon för att göra kroppen rörlig och själen stark.

- Att varje dag ha en kronisk inflammation i kroppen är stressande. Men det fullständigt rinner av mig när jag sitter på hästen, säger hon. Jag går även på gymmet flera dagar i veckan men på hästen får jag rörelser i bäckenet som varken spinningcykel eller indoor walkning kan ge. Gymträningen är mer statisk medans hästens rörelser gör att jag parerar och får ett slags finträning av alla små ryggmuskler som håller uppe ryggraden. Hon lägger ena handen på bröstryggen och säger: - Dessutom har jag varit helt låst här och nu börjar det släppa. När jag sitter med tyglarna och balanserar känner jag verkligen att det här partiet får jobba.

Anette fick sin diagnos 2000 och det förändrade hennes förhållande till kroppen. Hon kände inte längre igen sin egen kropp och fysiska aktiviteter skapade en oro för att ramla och slå sig.

Att få en reumatisk diagnos var en kris och jag förträngde ofta hur jag mådde. Det skapade blockeringar. Men på hästryggen har jag ofta känt "Herregud, jag har ju en kropp!".

Läs hela artikeln i tidningen Reumatikervärlden nr 3 2013.

Relaterade artiklar

Visa fler