Hur äter jag bättre?

Jag vill verkligen äta nyttigare men vet inte var jag ska börja. Har dessutom lite svårt att få i mig grönsaker. Vad ska jag satsa på, så att jag med en mindre ansträngning får i mig mycket nyttigt? 

”Grön amatör”

Henrik Ennart: Det är lockande att svara med en patentlösning, som: ”blanda lite lönnsirap och citron i en dressing och häll över de ungsstekta rotfrukterna. Vips blir det sött, syrligt och gott.”

Men mitt bästa tips handlar faktiskt inte om vad utan hur vi äter. För många har ätandet blivit något vi gör själva, så snabbt som möjligt och med uppmärksamheten riktad mot annat, som att läsa eller blippa på mobilen. Så var det verkligen inte förr. Måltiden växte fram under årtusenden då våra förfäder samlades kring lägereldarna.

Rent biologiskt är det fortfarande jätteviktigt att äta tillsammans i en miljö där fokus är riktad mot själva maten. Lägg på en ren duk, ta fram snygga glas och tänd ett ljus. Det är enkla signaler som hjälper kroppen att förstå att det vankas mat och som får det att vattnas i munnen.

Genom att använda smak, syn, hörsel och känsel väcker vi både aptiten och de enzymer som gör att vi sedan lättare tar upp näring. Den bästa kryddan är sällskapet och miljön.

Relaterade artiklar

Visa fler